Holebi’s en transgenders

Op wettelijk vlak is België altijd een gidsland geweest voor gelijke rechten voor holebi's en transgenders, mede dankzij Groen. Toch is er nog veel werk om ook in het dagelijkse leven discriminatie en vooroordelen uit de wereld te helpen. Onze partij blijft het voortouw nemen voor gelijke kansen van kinderopvang tot woonzorgcentrum.

De wettelijke verankering van het homo­huwelijk, adoptie bij koppels van hetzelfde geslacht en non-discriminatie van holebi’s en gendervariante personen: bij elk van deze overwinningen nam Groen het voortouw. Toch blijven er hardnekkige vooroordelen over holebi's en transgenders, met soms verregaande gevolgen.

Aan de basis van discriminatie en geweld liggen stereotiepe genderpatronen en de overheersende heteronormativiteit. Transgenders zijn hier in het bijzonder slachtoffer van. Wij zetten de bestrijding van seksisme en discriminatie op grond van seksuele geaardheid extra kracht bij.

Met maatregelen die in alle fases van het leven doorwerken bannen we vooroordelen definitief naar het verleden. Onze kinderen een open opvoeding geven, daar begint het mee. Mannen en vrouwen zijn gelijk. Holebi's en hetero's zijn gelijk. Die waarden staan centraal, van kinderopvang tot woonzorgcentrum.

Ook internationaal staat Groen op de barricaden. In veel landen is homoseksualiteit immers nog steeds strafbaar. Op korte tijd gaat de situatie in een aantal landen drastisch achteruit. Het totale gebrek aan maatschappelijke erkenning maakt het bijzonder moeilijk voor holebi’s. Wij blijven nationaal en internationaal druk zetten op haatdragende regimes.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK