26 maa 2013

Hoofddoekenbocht sp.a is goede zaak voor Vlaamse samenleving, nu de andere partijen nog

Groen heeft zich altijd verzet tegen het hoofddoekenverbod. Groen is voor 'actief pluralisme'. Dat wil zeggen dat je als overheid de diversiteit die er in je stad of gemeente is, niet verstopt of ontkent, maar dat je mensen de vrijheid geeft om hun cultuur en godsdienst te beleven.

Voorzitter Wouter Van Besien: ”Het enige criterium voor een loketbediende, is dat hij of zij goed werk levert. Met de rest moet de overheid zich niet moeien. Bovendien zorgt het hoofddoekenverbod voor een extra drempel om bij die overheid te kunnen werken. Een slechte zaak, zeker als je ziet dat zo'n hoofddoekenverbod dan nog eens gretig gekopieerd wordt in de privésector. Ik hoop dat nu ook de andere partijen snel afstand zullen nemen van het hoofddoekenverbod.”

Het feit dat sp.a in haar beginselverklaring nu afstand neemt van het hoofddoekenverbod is een belangrijke stap. ”Het bewijst dat het niet langer houdbaar is om de diversiteit in onze samenleving onder de mat te vegen,” aldus Van Besien: ”Het inzicht groeit dat multiculturaliteit en de aanwezigheid van verschillende religies in onze samenleving de normaalste zaak van de wereld is. Meer en meer mensen vinden dat er moet gezocht worden naar een respectvolle manier van samenleven, in plaats van naar een kille en verkeerd begrepen neutraliteit. Die evolutie in de samenleving heeft de sp.a nu opgepikt en dat is een goede zaak.”

Het is nu wachten op de bocht van de andere partijen. Mij is het onduidelijk hoe de Open VLD en de CD&V het hoofddoekenverbod kunnen blijven verdedigen,” stelt Van Besien: ”De Open VLD is als liberale partij toch voor zoveel mogelijk vrijheden en voor CD&V is godsdienstvrijheid toch een belangrijk beginsel? Het is mij een raadsel hoe zij voor een hoofddoekenverbod kunnen zijn.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK