01 maa 2016

Iedereen pleit voor mobiliteitsbudget, nu regering nog

Net als Groen, de Bond Beter Leefmilieu, VOKA, Uniso en 7 op de 10 Vlamingen pleit nu ook het VBO voor het invoeren van een mobiliteitsbudget. Nog maar eens een bewijs dat het anders kan.

"We zijn verheugd dat er zich een steeds grotere coalitie vormt om het absurde fiscale systeem van de salariswagens eindelijk af te bouwen. Op dit moment geven we met de fiscale steun aan salariswagens jaarlijks 5 miljard € uit, dat is meer dan het budget van De Lijn, de NMBS en de MIVB samen. Dit land heeft nood aan echte hervormingen om een mobiliteitsbeleid van de 21ste eeuw mogelijk te maken. Het wordt tijd dat de meerderheidspartijen dat eindelijk ook gaan inzien,” stelt Meyrem Almaci, voorzitster van Groen.

Groen is al jaren voorstander van het invoeren van een mobiliteitsbudget, ter vervanging van het fiscale voordeel voor salariswagens. “Dat systeem is een ramp voor onze economie, en een ramp voor het leefmilieu. Geef de mensen de keuze en de vrijheid om zelf hun vervoersmiddel te kiezen. Een mobiliteitsbudget betekent meer vrijheid, meer loon, en minder vervuiling. Ik ben blij dat de werkgeversorganisaties ons daarin volgen. De regering kan de groeiende coalitie pro mobiliteitsbudget niet langer negeren,” aldus Almaci. Groen legde onlangs het wetsvoorstel neer in de kamer, en roept de meerderheid op om hierin mee te gaan. Mensen kunnen via de simulator op de website van Groen ook berekenen hoe groot hun mobiliteitsbudget is.

Naast het invoeren van een mobiliteitsbudget en het aan banden leggen van de fiscale steun aan salariswagens, pleit het VBO ook voor een slimme kilometerheffing, en een groter aanbod openbaar vervoer. “Terwijl de regering blijft besparen op openbaar vervoer en niet inzet op slimme mobiliteitsmaatregelen, is de hele samenleving al enkele stappen verder. Er is een groot draagvlak voor een mobiliteitsbeleid van de 21ste eeuw. Helaas blijft de regering recepten uit het verleden gebruiken. Ten koste van de economie en ten koste van het leefmilieu, tegen het belang van de mensen in,” besluit Almaci.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK