06 maa 2013

Interactieve website en smartphone app brengt Brusselse openbare toiletten in kaart

Het Brussels Gewest heeft nood aan extra openbare toiletten. Maar ook bestaande toiletten zijn niet altijd gemakkelijk te vinden of even gekend. Zo zijn verschillende ondergrondse parkeergarages vaak met sanitair uitgerust. Groen parlementslid Annemie Maes suggereerde daarom vandaag in de commissie leefmilieu om, naar analogie met Gent, alle bestaande openbare toiletten in kaart te brengen en ter beschikking te stellen via een website, als papieren kaart en als smartphone applicatie.

De bevoegde staatssecretaris noemde dit een geniaal idee en zal het met plezier uitvoeren. De strijd tegen wildplassen is een dossier waarin meerdere actoren betrokken zijn: Net Brussel, de gemeenten, de MIVB en de NMBS. De staatsecretaris wil niet naast gemeenten werken, maar vooral samenwerken en hen ondersteunen waar nodig. Dit WC-plan past perfect in die visie.

Annemie Maes: ”Wie dringend een plasje moet maken ziet op z’n smartphone onmiddellijk waar het dichtstbijzijnde toilet is. Je kan ook de mogelijkheid voorzien dat gebruikers de toiletten punten kunnen geven volgens hygiëne en wachttijd. Zo zien andere gebruikers onmiddellijk waar ze wel of niet moeten zijn.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente