22 dec 2015

Investeren in opvolger F-16 onbegrijpelijk in budgettair krappe tijden

In de wereld vandaag hebben we een moderne en performante Defensie nodig, als essentiële schakel van ons buitenlands beleid. “De verwachtingen waren hooggespannen, maar de berg heeft een muis gebaard. Met een klein leger als het onze moet men keuzes durven maken.”

De Vriendt hekelt dat men het gros van de middelen investeert in de vervanging van de F-16’s. “We willen kost wat kost mee gaan bombarderen in zware conflicten. Die grootheidswaanzin is onbegrijpelijk in budgettair krappe tijden.”

Defensie had nood aan een baanbrekend plan met duidelijke keuzes. Wat Groen betreft moet ons leger zich concentreren op enkele capaciteiten, voluit gaan voor specialisatie op topniveau, en voor het overige veel samenwerking zoeken met andere Europese landen. Minister Steven Vandeput (N-VA) heeft er blijkbaar voor gekozen om weinig te veranderen. “We blijven een leger dat van alles een beetje doet. Heeft Steven Vandeput überhaupt wel overlegd met zijn Europese collega’s om tot meer samenwerking te komen? Het lijkt alsof de regering een jaar lang heeft liggen navelstaren, van de Europese dimensie is in dit plan weinig te merken”, benadrukt De Vriendt, die uitkijkt naar de finale teksten van het plan.

Het meest opmerkelijke is de dure vervanging van de F-16’s dat het gros van de budgettaire middelen opsoupeert. “België wil zich kost wat kost spiegelen aan grote landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië en staat te popelen om mee te gaan bombarderen in zware conflicten”, merkt Wouter De Vriendt op. “Een foute en weinig duurzame keuze voor een land met een klein defensiebudget. Onze aandacht zou prioritair moeten uitgaan naar de marine, special forces en cyberdefensie. Op dat vlak kunnen we echt een meerwaarde bieden.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK