13 maa 2015

Kaaimantaks is allesbehalve doorkijktaks

Ecolo-Groen vindt het ongehoord dat de informatie over inkomens van belastingplichtigen uit buitenlandse constructies niet als criterium mag worden gebruikt bij fiscale controles. “Nog maar eens een bewijs dat deze regering fiscale fraude eerder aanmoedigt, dan ze te bestrijden”, aldus Stefaan Van Hecke (Groen). “Deze kaaimantaks komt daardoor erg dicht bij een verdoken fiscale regularisatie. Opnieuw symboolpolitiek, met niets concreets achter de façade.”

Vandaag onthult De Standaard enkele essentiële elementen uit het wetsontwerp over de beruchte doorkijktaks of kaaimantaks. Daaruit blijkt dat dat belastingplichtigen die hun inkomen uit buitenlandse constructies zullen aangeven, de belofte krijgen dat de fiscus die informatie niet zal gebruiken voor extra controles. Meyrem Almaci, voorzitter Groen: “De regering moet duidelijkheid scheppen: wordt het kapitaal erachter gecontroleerd of niet? Indien niet, dan is dit een zeer groot cadeau aan de kaaimannen. Oprichters van frauduleuze constructies krijgen de gelegenheid om het onderliggende kapitaal uit beeld te houden. In ruil voor een minimale taks onderzoeken we de totale fraude niet. Deze regering geeft de fraudeurs een kleine tik op de vingers voor hun bouwwerk en kijkt weg van wat er geparkeerd staat. De gewone belastingbetaler moet het met lede ogen aanzien.”

Ecolo-Groen vindt dat de strijd tegen fiscale fraude een absolute topprioriteit zou moeten zijn, gezien de economische context. “Door de fiscale fraude loopt de schatkist elk jaar tussen de 20 en 30 miljard euro mis, wat voor een stuk ook onze moeilijke budgettaire situatie verklaart. Diezelfde moeilijke budgettaire situatie rechtvaardigt voor deze wereldvreemde regering enkele harde besparingsmaatregelen die raken aan de fundamenten van onze sociale zekerheid. De gretigheid waarmee de regering-Michel bespaart op de kap van gezinnen en kmo’s staat in schril contrast met haar softe beleid ten aanzien van fiscale fraudeurs,” besluiten Almaci en Van Hecke.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK