Groen doen opflakkeren
Het Groene verhaal is vandaag, meer dan ooit, relevant. Toch zien we dat regeringen en partijen de pauzeknop willen indrukken en dat mensen klimaatmoe zijn. De afgelopen verkiezingen toonden aan dat te weinig mensen zich vertegenwoordigd voelen door onze partij. Er is een omslag nodig. We moeten de partij binnenstebuiten keren en die uitdaging willen we aangaan. Groen wordt zo de logische, progressieve keuze voor de mensen en de voorkeurspartner voor democratische partijen die echte verandering willen.
Onze ambitie is om over vijf jaar onze heldere ideeën om te zetten in beleid via Vlaamse en federale regeringsdeelname. En over zes jaar gaan we voor bestuursdeelname in een pak meer Vlaamse en Brusselse gemeenten.
Minder alarmbellen, meer “We can do this”
De sterkte van Groen is dat onze oplossingen relevanter zijn dan ooit. Of het nu een windmolenpark is, armoedebestrijding, investeringen in het openbaar vervoer, de luchtkwaliteit verbeteren in onze wijken en straten verkeersveiliger maken, Groen beleid maakt ons gezonder en gelukkiger.
De klimaatverandering is reëel, en de noodzaak om in actie te komen is urgenter dan ooit. Groen heeft te lang de functie van alarmbel aangehouden. De economie gebaseerd op fossiele brandstoffen is een Titanic die aan het zinken is. Maar door enkel rampspoed te verkondigen, mobiliseer je geen mensen.
Groen moet de aanjager worden van concrete oplossingen. Door groene ondernemers alle kansen te geven creëren we duizenden kwaliteitsvolle jobs. Dit is niet alleen een ecologische keuze, maar ook een economische kans. Ons verhaal is er een van vertrouwen en lef. Minder alarmbellen, meer “We can do this”.
De meest duurzame en milieuvriendelijke producten zouden het goedkoopst moeten zijn, zodat iedereen toegang krijgt tot een groene keuze. Dit vraagt een fundamentele hervorming van onze economie. We weten dat zo'n grote transitie angst en woede kan oproepen, emoties die vaak de extremen voeden.
Maar het hoeft niet zo te zijn. Met een beleid van echte participatie, luisteren en het betrekken van burgers bij het vormgeven van onze toekomst, kunnen we dit ombuigen tot een positief verhaal.
Concreet: hoe zetten we ons verhaal om in bestuursdeelname?
Als we als groenen de samenleving willen veranderen, moeten we ook zelf durven veranderen. We draaien de partij ‘binnenstebuiten’ en we bouwen verder vanuit het lokale niveau. Door samen te bouwen aan verandering, creëren we een samenleving die duurzaam is én waarin iedereen zich gehoord voelt.
Dat begint met zelf goed te luisteren. We geven onze basisdemocratie een nieuwe invulling: niet als een interne fetisj maar als een externe houding. We breken uit de vergadercultus door van onze lokale groepen ontmoetingsplekken te maken. We willen onze mandatarissen en Volksvertegenwoordigers laten uitgroeien tot hét zichtbare aanspreekpunt voor de buurt, ondernemingen en verenigingen. We geven onze parlementsleden meer verantwoordelijkheid in hun provincie. Met als doel: capteren wat er leeft, en tot gedragen oplossingen komen.
Om dit te ondersteunen herzien we de financiering van de lokale groepen en het afdrachtensysteem van lokale mandatarissen. We stimuleren de lokale groepen om events op poten te zetten en fondsen in te zamelen. Zo schakelen we over naar een permanente campagne waarbij we de focus leggen op het organiseren, mobiliseren en in dialoog gaan met de buren, verenigingen en ondernemingen. Nieuwe bronnen van financiering aanboren laten dan ook toe om de afdrachtenregeling te herzien en zelfs af te bouwen. Zo versterken we onze verankering en herwaarderen we het werk van onze raadsleden.
Wie er in geslaagd is om een gezicht te worden in zijn kiesdistrict, moeten we waarderen en niet stresseren met een overdreven rotatieregel. Mandatarissen moeten de tijd krijgen om een bekendheid en een netwerk op te bouwen. De partij moet hen daarin begeleiden, met constructieve feedback en concrete handvaten.
Groen doen opflakkeren
Wij zijn ervan overtuigd dat onze democratie sterker wordt wanneer we iedereen een stem geven, van wijk tot parlement. De strijd tegen discriminatie en voor een inclusieve samenleving, is onze strijd.
Groenen willen samen met de mensen bouwen aan buurten die bruisen van leven, groener zijn en waar iedereen zich thuis voelt. Authentiek, menselijk en eerlijk: zo maken we beleid dat iedereen vooruit helpt.
Het is tijd dat we als Groenen uit het defensief treden en met fierheid laten zien hoe ons beleid het leven van mensen aangenamer en gezonder maakt. Wanneer luchtkwaliteit verbetert, redden we levens, en heel vaak zijn dat de levens van de meest kwetsbaren. Minder fijnstof en stikstofdioxide in de lucht betekent minder ademhalingsproblemen, minder ziekenhuisopnames en een gezondere toekomst voor onze kinderen. Dit is geen abstracte ambitie, maar daar wordt iedereen beter van.
Groen heeft de ideeën en de mensen om de komende vijf jaar sterk te groeien, maar enkel met een grondige cultuurverandering kunnen we dit ook realiseren. Veel minder vergaderingen binnenshuis, veel meer actie buitenshuis. Op die manier breken we binnen vijf jaar in de Vlaamse en Belgische regering in en besturen we over zes jaar in de helft meer gemeenten.
Anders aan politiek doen
De Belgische politiek zit muurvast. De traditionele machtspartijen blokkeren de goede werking van ons land met verouderde ideeën, een achterhaalde visie op wat politiek is, en oneindig veel tactische spelletjes.
Democratie betekent werken voor de mensen. Politici zijn er om de zaken vooruit te duwen, niet om stratego te spelen met de toekomst van de burgers. Als groenen willen we de ernst terugbrengen in de politiek en de zorgen van de mensen centraal stellen.
België moet opnieuw voortouw nemen in de Europese en internationale politiek. Te vaak blijft ons land afwezig in Europese dossiers. De klimaatsverandering, de wereldwijde economische onzekerheid, de Russische oorlog in Oekraïne en het conflict in Israel - Palestina lijken nu wel afwezig te zijn in de Belgische politiek. Met een sterke groene partij wordt dit anders.
Hechte, Groene gemeenschappen
Tijdens de pandemie herontdekten we het belang van lokale gemeenschappen. Bij de bakker om de hoek haal je niet alleen je brood, maar het is ook een belangrijke ontmoetingsplek. Door te investeren in lokale economieën en sociale netwerken herstellen we de kracht van gemeenschap. Samen zorgen we ervoor dat niemand zich buitengesloten voelt.
We vragen van onze parlementsleden om zich de komende vijf jaar expliciet te focussen op het verbeteren van de koopkracht, kwaliteitsvol onderwijs en een zorgsector ten dienste van de mensen. We zien nu al dat de Vlaamse regering een afbraakpolitiek voert. Mensen voelen zich in de steek gelaten. We moeten ons daar krachtig tegen verzetten binnen, maar vooral ook, buiten het parlement. We moeten laten zien dat politiek ten dienste staat van de bevolking. Enkel op die manier kunnen we sterk genoeg worden om in de volgende Vlaamse regering dit wanbeleid terug te draaien.
We zien op Vlaams, Belgisch en Europees niveau dat de klassieke machtscentra de regels voor behoud van natuur, biodiversiteit en klimaatactie willen terugschroeven nog voor ze in de praktijk zijn. Enkel Groen is de partij die blijft strijden voor een leefbare omgeving, waarin mensen geen angst moeten hebben voor de extreme weersomstandigheden die het gevolg zijn van de klimaatverandering.
Tot slot
Groen beleid gaat verder dan cijfers: het zorgt voor frisse lucht in onze steden, schonere straten en groene ruimten waar mensen samenkomen. Het maakt buurten leefbaarder, minder stressvol en biedt mensen de mogelijkheid om letterlijk en figuurlijk vrijer adem te halen. Dit is iets waar we trots op mogen zijn, want het bewijst dat een duurzame koers direct impact heeft op het welzijn van iedereen. Daarom treden we als Groen uit het defensief en dragen met fierheid en ambitie onze groene visie uit.
Taakverdeling
Voorzitter, Bart Dhondt: extern gezicht.
Ondervoorzitter, Natacha Waldmann: interne organisatie