Naar een groene en rechtvaardige toekomst
We stellen ons kandidaat als duo, maar kiezen met overtuiging voor de formule van voor- en ondervoorzitter. We hebben afgelopen jaren gemerkt dat een duidelijk aanspreekpunt en heldere taakverdeling belangrijk is. Ons protocol is conform aan de statuten van Groen, zie punt 9.2. en 9.3.
Celia Groothedde stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap. Ze was Vlaams parlementslid en senator en is nu Brussels parlementslid en fractieleider in de Senaat. Ze heeft thema’s warm verdedigd en hoog op de politieke agenda geplaatst zoals bijvoorbeeld kinderopvang, armoede, gelijke kansen, heeft de rechtsstaat en de sociale verworvenheden verdedigd en het groene gedachtengoed uitgedragen samen met het brede middenveld als partner.
Zij bepaalt de politieke lijn in samenspraak met de politieke raad en het partijbestuur, draagt de ideologische lijn uit en verdedigt ze, neemt de inhoudelijke aspecten van het voorzitterschap op zich, zal de publieke rol in pers, media, en bij congressen en andere opnemen, en de groene beweging uitbouwen binnen en buiten de partij.
Steve Van Hessche stelt zich samen met Celia kandidaat als ondervoorzitter. Hij studeerde sociaal werk en sociologie. Als opbouwwerker bij groen heeft hij met liefde de lat hoog gelegd, van de keukentafel bij vrijwilligers, over de petitie tegen het afschaffen van bushaltes, tot het bij mekaar brengen van het maatschappelijk middenveld samen met lokale groepen. Hij kent van onderuit de interne werking van de partij, leerde als kabinetschef van Hafsa El-Bazioui de beleidscyclus van dichtbij kennen en werkte politiek-strategisch en inhoudelijk samen met zijn ploeg en lokale groep, ook in verkiezingsperiode. Hij is een facilitator, houdt ervan om mensen dichter bij mekaar te brengen en zoekt graag oplossingen achter de schermen.
Hij zal de interne werking van de partij, human resources en de uitbouw van lokale groepen op zich nemen, voor een gezonde partijwerking met aandacht voor herstel en vernieuwing.
Het klimaat zet zichzelf steeds vaker op de agenda. Van droogteperiodes tot waterbommen: de beelden van de economische, maar vooral menselijke schade zijn steeds pijnlijk anders en worden toch deel van ons collectieve bewustzijn.
Protesten zwellen aan, van mensen die angstig zijn dat zij zullen moeten opdraaien voor de kosten van de klimaattransitie en dat ze zullen worden achtergelaten.
Luchtvervuiling, microplastics, PFAS en hormoonverstoorders bedreigen onze gezondheid en die van onze kinderen.
Federaal worden plannen op de agenda gezet die de allerrijksten sparen, maar in de sociale zekerheid willen knippen. De rechten van kwetsbare mensen worden openlijk op de helling gezet en met voeten getreden.
Geopolitiek grijpen populisten de macht en willen ze ecologisch, sociaal en in mensenrechten de klok terugdraaien, met veel menselijk leed en bloedige gevolgen vandien.
Toch gebeurt er intussen zo veel. De Green Deal is dankzij de Europese Groenen en de Belgische en Spaanse inspanningen in het teken van Just Transition gezet, om iedereen mee te nemen. Voor het eerst in jaren is onze energiezekerheid verzekerd en draagt ze visie uit. Specialisten, middenveld en het bedrijfsleven spannen zich in om de uitdagingen van de toekomst waar te maken.
Nog steeds is België een land met een stevige sociale zekerheid en veel sociale verworvenheden, waarmee we een lichtend baken zijn om ons heen. Veel landen benijden ons om ons socio-economisch maar ook socio-cultureel middenveld. Onze instellingen zijn nog stevig, en verdedigen mensenrechten.
Internationaal zijn we een gewaardeerde diplomatieke stem, waarbij wij als groenen verwachten dat ons land en Europa luider en consequenter het internationaal recht, VN resoluties en mensenrechten verdedigt.
We geloven in een sterke én efficiënte basisdemocratische werking. We geloven in de kracht van onze lokale groepen. Wij willen de banden versterken met het sterke Belgische middenveld en met experts, met respect voor hun kritische en autonome rol. We geloven dat een essentiële uitdaging als rechtvaardige klimaattransitie samenwerking vraagt met burgers, specialisten, de sociale partners en de politiek, om onze toekomst in een rechtvaardige maatschappij te vrijwaren. We geloven dat de groene speerpunten in ecologie, sociale rechtvaardigheid en mensenrechten antwoorden bieden aan zo veel bezorgdheden van mensen. We geloven in die standpunten verdedigen met vuur en hoop.
Er is zo veel hoop, zo veel om voor te vechten, en wij geloven dat wij de geknipte partij daarvoor zijn. Want wij zijn groen, en wij zijn de toekomst.