08 mei 2013

Kritische rapporten Bel V en AIB Vinçotte eindelijk publiek

Groen-Kamerlid Kristof Calvo publiceert vandaag op zijn website de vertrouwelijke veiligheidsrapporten van Bel V en AIB Vinçotte. Beide officiële controleorganen formuleren kritische vragen over de scheurtjes in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2. “The review by Bel-V of the justification file raised major concerns”, luidt de conclusie van Bel V, een filiaal van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

De rapporten dateren al van eind januari. Al geruime tijd vraagt Groen-Kamerlid Kristof Calvo deze rapporten publiek te maken, ondermeer tijdens een hoorzitting van de subcommissie Nucleaire Veiligheid met FANC-topman Jan Bens op 20 maart. Het FANC bezorgde hem uiteindelijk per post de rapporten met daarop het opschrift ”vertrouwelijk”.

Toch maakt Groen het rapport nu publiek. ”De geheimdoenerij van het FANC over deze rapporten heeft lang genoeg geduurd. Mensen hebben recht op deze informatie. Meewerken aan de geheimhouding van de kritische deelrapporten zou onverantwoordelijk zijn”, meent Calvo.

BEL V en AIB Vinçotte verzoeken in hun rapporten om bijkomende testen. Net als eerder analyses plaatsen beide organen vraagtekens bij de integriteit van de reactorvaten, de adequaatheid van de testen en de gebruikte stalen en de argumentatie van Electrabel over de oorsprong van de scheurtjes.

”De uiteindelijke analyse van het FANC moet hierover duidelijk zijn. Komen er geen concrete antwoorden op de vragen, dan kan er van een heropstart geen sprake zijn En over de procedure kunnen we alleen maar betreuren dat er andermaal niet wordt gekozen voor transparantie”, besluit Calvo.

Lees hier het rapport van Bel V.

Lees hier het rapport van AIB Vinçotte.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK