22 jun 2015

Labeling voedsel bezette gebieden is lege doos

"Verplicht de labeling van goederen uit de bezette gebieden", zegt Wouter De Vriendt (Groen). "Nu is die maatregel een lege doos."

De regering-Di Rupo kondigde nu bijna een jaar geleden aan om een label te introduceren voor goederen afkomstig uit nederzettingen in de door Israël bezette gebieden. "Het bestaat al in andere landen, zoals Groot-Brittannië en Denemarken", zei toenmalig minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A). "Zo worden mensen er zich bewust van waar een product vandaan komt en kunnen ze vrij kiezen."

Het betreft specifiek producten die aangeduid staan als afkomstig uit Israël, maar die eigenlijk uit de door Israël bezette gebieden komen. Het gaat onder meer om dadels, avocado's, fruit en wijn uit Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jor­daanoever en de Golan-hoogvlakte. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen illegaal.

De regering goot de beslissing in een aanbeveling aan de distributiesector, maar daar is volgens Groen niet veel van in huis gekomen. Zo leidt Wouter De Vriendt, kamerlid voor Groen, af uit een antwoord van minister van Economie Kris Peeters (CD&V). "Ik heb geen zicht op de concrete gevolgen die aan dit advies werden gegeven", antwoordde de minister. "De oorsprongsetikettering is Europees gestuurd. Ik kan niet verder gaan dan een aanbeveling zoals die reeds werd geformuleerd."

Wouter De Vriendt zegt compleet verrast te zijn door dat antwoord. "De labeling van producten uit de bezette gebieden was vorig jaar nog voorpaginanieuws en nu kan de bevoegde minister niet eens zeggen wat het effect van die aanbeveling is. Het minste wat hij kan doen, is monitoren wat er met de aanbeveling is gebeurd."

Het liefst zou Groen zien dat er een handelsverbod in België komt voor nederzettingsproducten. Maar hij beseft dat dat diplomatiek geen evidente weg is. Daarom pleit de partij in eerste instantie voor een verplichte labeling en pleit ze ervoor dat België in Europa mee aan de kar trekt om de labeling Europees te regelen. (cv)

(Dit artikel van CV verscheen op maandag 22 juni 2015 in De Standaard)

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK