22 jan 2014

Loonsverhoging Dexia-top: Belgische regering moet Frans verzet volgen

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) zei dinsdagavond noch “ja” noch “nee” op de vraag van Groen-Kamerlid Meyrem Almaci om de loonsverhoging van de Dexia-top te blokkeren. Woensdag verklaarde de Franse Economieminister Pierre Moscovici dat de salarisverhoging “ongepast” is. “Groen en Ecolo roepen Minister Geens en eerste minister Di Rupo op om over te gaan tot daden en zich expliciet aan te sluiten bij het Franse verzet. Dexia is voor 44 procent in Franse en voor 50 procent in Belgische handen. Met 94 procent van de aandelen in handen kan en moeten de Regeringen ingrijpen in de buitensporige loonpolitiek van de Dexia-restbank”, zeggen Kamerleden Meyrem Almaci (Groen) en Georges Gilkinet.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) verdedigde gisteren in de Kamercommissie Financiën nog de promotie van de drie Dexia-directeurs met de stelling dat de loonsverhoging van 30% “binnen het wettelijk kader valt”. De Groenen vragen al maanden dat de Regering precies dat wettelijk kader strenger maakt. Almaci: “De regering moet nu ingrijpen en sluitende en strenger wetgeving opstellen om dergelijke exuberante verloningen tegen te houden.”

Eerste minister Di Rupo moet nu contact opnemen met zijn Franse collega: “Het is belangrijk dat de meerderheidsaandeelhouders op één lijn zitten. De regeringen moeten duidelijk maken dat het niet langer business as usual kan zijn in de financiële sector.

Groen en Ecolo zullen blijvend druk uitoefenen vanuit de oppositie opdat de Regering het wettelijk kader verstrengt en duidelijke richtlijnen geeft aan zijn vertegenwoordigers in de banken waarin de overheid een participatie heeft.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK