18 feb 2011

Mail Ingrid Lieten: Regering Peeters II hangt met spuug en paktouw aan elkaar

De mail van Ingrid Lieten maakt pijnlijk duidelijk wat velen al wisten. Ook Vlaanderen heeft geen echte regering die naam waardig. De Vlaamse regering hangt met spuug en paktouw aan elkaar.

De verantwoordelijkheid van Kris Peeters in deze is enorm. De minister-president slaagt er niet in om deze regering bij elkaar te houden. Er is duidelijk geen enthousiasmerend project waar ze zich gezamenlijk kunnen achter scharen. De Vlaamse regering heeft zich zelf verkaveld : iedere minister zit op zijn eiland en beheert zijn eigen project. Van coördinatie is weinig sprake, zoals deze week nog pijnlijk bleek rond de vzw I-Cleantech, de persoonlijke speeltuin van minister Lieten. Intussen schieten leden van de meerderheid op ministers, worden projecten afgeblokt of spelen ministers ineens een oppositierol. Ook in Vlaanderen heerst het wantrouwenschap.

De recente afwezigheden van Kris Peeters komen nu in ander daglicht te staan. In plaats van zelf voortdurend op de voorgrond te willen treden (in binnen- en buitenland) moet Kris Peeters meer gaan investeren in het coachen van zijn ministers en het werken aan de samenhang van zijn ploeg.
Ook Vlaanderen in Actie loopt hiermee een stevige deuk op. Vanuit Groen! was er al een aantal maal stevige kritiek op het gebrek aan resultaten en het weinig wervende karakter van ViA. De studiedienst van de Vlaamse Regering liet vorige week nog weten dat Vlaanderen nog veraf is van haar doel om topregio worden. Nu blijkt dat zelfs een meerderheidspartij vindt dat ViA geen sterk merk is.
Groen!fractievoorzitter Filip Watteeuw zal aan parlementsvoorzitter Jan Peumans vragen dat er op woensdag 23 februari in het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat wordt georganiseerd over het gebrek aan cohesie in de Vlaamse regering en de verminderde steun voor Vlaanderen in Actie. Via een vertrouwensstemming moet blijken of deze regering nog een meerderheid heeft.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente