02 feb 2015

Maskers vallen af: CD&V grootste lobbyist voor F-35

Ecolo-Groen reageert met verbazing op de uitspraken van staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V). “Ik stel vast dat CD&V als enige partij in de regering nu al kiest voor de aankoop van de dure F-35. Wat is er met die partij aan de hand?” vraagt Wouter De Vriendt (Groen) zich af. “Vooral de bedragen waarmee De Crem goochelt zijn hallucinant: vijf miljard euro, dat is meer dan het dubbele van het volledige defensiebudget. Stel je eens voor wat we daarmee zouden kunnen doen inzake economische relance of loonlastenverlaging.”

Ecolo-Groen dringt nogmaals aan op de opschorting van de procedure, op z’n minst tot na het debat over de toekomst van defensie. De Vriendt: “Het is essentieel om eerst stil te staan bij de vraag welk type leger we willen in de toekomst, en of we wel nood hebben aan dure gevechtsvliegtuigen.” Ecolo-Groen dringt in deze aan op transparantie vanuit het departement defensie.

Centrale vraag is of De Crem uit eigen naam spreekt, in naam van zijn partij, of in naam van de regering. “De schoonmoeders bevinden zich blijkbaar ook in de regering. De Crem kan het duidelijk niet laten om zich nog te mengen met zijn oude takenpakket. Maar is zijn vice-premier het hiermee eens? Heeft hij overleg gehad met de huidige Minister van Defensie? En met de premier?”, aldus nog De Vriendt, die hoopt antwoorden te krijgen in de volgende Commissie.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK