“No time to waste”. Die slogan kribbelde Mattias dertig jaar geleden op mijn pennenzak. Het jaar 2030 leek eindeloos ver.

Ondertussen is er heel wat opgelost. Het gat in de ozonlaag. Mattias hoeft als vegetariër niet meer te overleven op aardappel-puree-burgers uit het diepvriesvak. Er zijn ondertussen tienduizenden autodelers. Goed!

Maar de echte kwesties ? Die tikken luider dan ooit. Als een treinticket naar Oostende meer kost dan een vlucht naar Krakau, klopt er iets niet. Als druiven uit Zuid-Afrika goedkoper zijn dan druiven uit Overijse, klopt er iets niet. Dan moeten we de spelregels veranderen, en niet enkel beroep doen op ‘individuele keuzes’.

De ecologische keuze moet de meest haalbare keuze worden. We vinden het logisch dat iedereen toegang heeft tot zuiver water. Voor groene energie, energiezuinig wonen en duurzame mobiliteit moeten we dezelfde hoge norm hanteren: toegankelijk en haalbaar voor iedereen, niet alleen voor de happy few. Geen ‘trek uw plan’ beleid - los het zelf op, altijd makkelijker voor mensen met een voldoende groot budget.

In een samenleving begint veel met de spelregels over fiscaliteit: hoe zorgen we dat iedereen eerlijk bijdraait aan het geheel ? Hoe zorgen we dat de ecologische keuze ook de financieel logische keuze is ? Willen we echt miljarden euro gemeenschapsgeld blijven investeren in subsidies voor fossiele brandstoffen ? Alleen met Groen komt er een eerlijk klimaatbeleid, dat zorgt dat iedereen mee kan.

Mattias Bouckaert (46) is al bijna 20 jaar directeur van een voorziening in de jeugdzorg. Sinds 2016 is hij actief als schepen in Oud-Heverlee. Momenteel is hij voorzitter van het bijzonder comité.

Andere Kandidaten

Enkel met Groen

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt
Wat wil Groen?
Goede, betaalbare zorg voor iedereen
Wat wil Groen?
Eerlijke kansen voor iedereen
Wat wil Groen?