29 maa 2011

Meer plaatsen en een centraal inschrijvingspunt in de Brusselse kinderopvang.

Groen! is blij met de update van de Cartografie van de Brusselse Nederlandstalige Kinderopvang, die vandaag uitkwam. Elke Van den Brandt, Brussels parlementslid voor Groen! pleit voor een forse toename in het aantal plaatsen en een centraal inschrijvingssysteem, met duidelijke criteria. Inschrijven kan volgens Groen! trouwens pas na 4 maanden zwangerschap.

”Er zijn te weinig plaatsen in de Brusselse kinderopvang. Wat iedereen uit de praktijk weet, is met deze studie nog maar eens bevestigd. Opvallend is dat vooral allochtonen en laagopgeleiden uit de boot vallen. Naast de broodnodige extra plaatsen pleit Groen! daarom voor een centraal inschrijvingssysteem én een wachttijd tot 4 maanden zwangerschap.” aldus Elke Van den Brandt.

Een centraal inschrijvingssysteem zorgt voor een winwinwin-situatie : Het is ten eerste positief voor de ouders, die slecht eenmaal en op één punt hun kind moeten inschrijven, in plaats van in 10 verschillende opvangplaatsen. Ten tweede is het interessant voor de creches zelf, die de administratieve rompslomp van de wachtlijsten achterwege kunnen laten en zich richten op hun hoofdtaak: voor kinderen zorgen. Tot slot wint ook de overheid, die op deze manier een veel beter zicht zal hebben op waar welke tekorten zich voordoen. Dit centraal inschrijvingssysteem moet transparante en objectieve criteria hebben om de plaatsen te verdelen.

Groen! wil bovendien dat je pas op 4 maanden zwangerschap een kind kan inschrijven. Elke Van den Brandt: ”Nu heb je soms hallucinante situaties van ouders die hun kind nog voor de verwekking inschrijven. Als je pas na 2 maand door hebt dat je zwanger bent, ben je vaak al te laat. Door te wachten tot 4 maanden, staat iedereen gelijk aan de start. De Franstalige gemeenschap werkt al met dit systeem. We hoeven het warm water niet uit te vinden.”

Woensdag volgt hierover een debat in de commissie welzijn van de VGC.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK