10 maa 2016

Meer plaatsen en trajectbegeleider nodig voor jongeren in nood

“De wachtlijsten in de jeugdhulp zijn enorm. Meer dan 7000 jongeren wachten momenteel op hulp. Zolang die wachtlijsten blijven bestaan, dreigt iedere hervorming een maat voor niets te zijn”, reageert Groen-parlementslid Elke Van den Brandt donderdagochtend meteen op het plan van minister van Welzijn Jo Vandeurzen voor de jeugdhulp.

“In het plan van Vandeurzen staat een “doordachte groei”. Maar, behalve de middelen die hij belooft voor infrastructuur, is die groei heel mager. 26 plaatsen dit jaar, en slechts 10 volgend jaar voor multifunctionele centra, dat zijn homeopathische porties, terwijl de noden gigantisch zijn”, analyseert het Groen-parlementslid: “Vandeurzen hoopt op effecten van de federale taks shift voor extra capaciteit, maar hij moet zelf aan de slag”.

“De bureaucratie versmacht momenteel de jeugdhulp. Vandeurzen moet er op letten dat hij er niet nog een plan bovenop gooit, maar dat hij concrete vereenvoudiging doorvoert”, merkt Van den Brandt op.

De kinderrechtencommissaris doet vandaag een reeks concrete aanbevelingen. Sommige neem de minister over, zoals de poule van vertrouwenspersonen. “Dat is goed, maar cruciale voorstellen ontbreken. De achillespees van de jeugdhulp is een trajectbegeleider voor jongeren. Dat is iemand die de jongeren bij staat gedurende het hele traject en erop waakt dat hij of zijn de hulp krijgt die nodig is. Groen is al lang vragende partij om dit in te voeren, de Kinderrechtencommissaris ook. Vandeurzen moet dit ernstig nemen”, besluit Van den Brandt.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK