17 jul 2012

Meerderheid weigert lessen te trekken uit bankencrisis

De meerderheid laat voor de zoveelste keer een kans liggen om lessen te trekken uit de bankencrisis. Meyrem Almaci (Groen): “Alle ambitie om van deze crisis een kans te maken om de sector ernstig te hervormen, is nu helemaal weg. Wij verwerpen de keuze van de meerderheid om zich te beperken tot voorstellen geformuleerd door de nationale bank. Men steekt de kop in het zand over de fundamenten van het probleem.”

Sinds het rapport van de Bijzondere Bankencommissie uit 2009, tot stand gekomen onder begeleiding van 4 experten en kamerbreed goedgekeurd, zijn er alleen stappen achteruit gezet. Na het dieptepunt van het Dexia-rapport heeft de ‘Bijzondere Opvolgingscommissie belast met het onderzoek naar de financiële crisis’ met haar tussentijds verslag opnieuw een muis gebaard.

De vele hoorzittingen in de opvolgingscommissie moeten de aanleiding vormen van een ernstige en verregaande hervormingen op nationaal en internationaal vlak. De groenen willen een herhaling van een crisis van 2008 vermijden, en met de voorstellen die nu op tafel liggen is dit niet het geval.

”Nog tijdens de zitting van deze ochtend werd door de meerderheid verschillende amendementen ingediend die hun -reeds bijzonder voorzichtige- aanbevelingen nog verder afzwakten. De groene voorstellen om verder te gaan werden quasi zonder debat verworpen. Het scheiden van bankactiviteiten, het verhogen van het eigen vermogen, ethische principes opleggen aan de reeds geredde banken, komaf maken met een cultuur van onaantastbaarheid van verantwoordelijken, … niks van dit alles kon de meerderheid bekoren. Vandaag mogen de banken in alle rust verdergaan met activiteiten in fiscale paradijzen, met onvoorzichtige beleggingen. Onbegrijpelijk”, alsnog Meyrem Almaci.

De groenen betreuren de zoveelste gemiste kans, en zullen blijven vechten om van de hervorming van de financiële sector een echte politieke prioriteit te maken in de maanden en jaren die voor ons liggen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK