17 dec 2010

Met Femke Halsema verliest Nederland een van haar beste politici, met Jolande Sap krijgt Nederland er een toppolitica bij

Femke Halsema, voormalig GroenLinks fractieleider, heeft vrijdagmiddag haar afscheid van de politiek aangekondigd. Femke Halsema wordt over de partijgrenzen heen gewaardeerd als gedreven politica. Vanuit de oppositie drukte ze jarenlang haar stempel op het maatschappelijk debat en leidde ze GroenLinks naar een verkiezingsoverwinning eerder dit jaar.

Ondanks de woelige periode die Nederland de laatste jaren doormaakte, heeft Femke Halsema zich altijd aan haar motto gehouden: ‘Er is een plicht tot optimisme’. Ze is het debat steeds aangegaan op een constructieve manier. De verleidingen van populistisch standpunten heeft ze met sprekend gemak weerstaan. Zoals ze in haar afscheidsspeech aanhaalde, liep ze soms voor haar troepen uit maar ze is erin geslaagd om de strijd voor de emancipatie van outsiders op de arbeidsmarkt, de uitbouw van een moderne verzorgingsstaat en de overgang naar een duurzame economie tot ver buiten de partijgrenzen weerklank te laten vinden.

Groen! voorzitter Wouter Van Besien: ”Nederland verliest één van haar meest getalenteerde politici. Femke is door vriend en vijand zeer gewaardeerd. Ook bij andere Europese groene partijen kon Femke op heel wat sympathie rekenen, zo ook bij Groen!. Femke heeft GroenLinks uitgebouwd tot een sterke en progressieve partij. Toen Nederland zich meer en meer op zichzelf begon te richten, bleef Femke het belang van een sterk en verenigd Europa onderstrepen. Daar was moed voor nodig. De verbreding van GroenLinks die ze de laatste jaren heeft gerealiseerd is ook één van onze doelstellingen.”

Met Jolande Sap staat een nieuwe krachtige vrouw op die haar als fractieleider gaat opvolgen. Wouter van Besien: ”Groen! wenst Jolande Sap veel succes met het fractievoorzitterschap. Er staat haar een belangrijke taak te wachten: tegen de populistische stroom in Europa in, de stem van de progressieven met kracht uitdragen. Wij kijken alvast uit naar een boeiende samenwerking.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK