24 jan 2015

Meyrem Almaci op nieuwjaarsreceptie Groen: “Minstens 3 miljard euro lastenverlaging per jaar nodig, te financieren met bijdrage uit grootste vermogens”

Op een druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie in de Sint-Gorikshallen in hartje Brussel gaf voorzitster Meyrem Almaci een duidelijke boodschap mee: “2014 was het jaar van de oproep naar eerlijke bijdrage van de grootste vermogens. 2015 wordt het jaar van de taks shift. De lat ligt voor Groen op minimaal 3 miljard euro die we gebruiken om met gerichte lastenverlagingen 60.000 jobs te creëren. 3 miljard euro bijdrage uit de allergrootste vermogens om onze fiscaliteit rechtvaardiger te maken.”

Op hun nieuwjaarsreceptie blikten de groenen terug op een heel goed jaar 2014, met een verkiezingsoverwinning, meer parlementsleden, een boeiende voorzittersverkiezing, een groeischeut op vlak van leden en een blitzstart in de parlementaire oppositie.

In haar speech verwees Meyrem Almaci naar het verschil in visie tussen de rechtse regeringspartijen en de groene oppositie: “We staan vandaag op een tweespalt. Een tweespalt tussen de dogmatici die hardnekkig vasthouden aan oude recepten die allang hun houdbaarheidsdatum voorbij zijn, en de doeners, die met frisse blik de uitdagingen van de toekomst aangaan.”

Almaci pleitte verder voor een politiek die zekerheid en perspectief biedt aan de bevolking. “De zekerheid van een gerichte lastenverlaging op arbeid die jobs creëert. Met het perspectief dat werk en gezin combineren haalbaar wordt. Zekerheid dat jongeren kansen krijgen in plaats van hun wachtuitkering te verliezen.”

Ze besloot haar speech met een hoopvolle verwijzing naar de klimaattop van dit najaar: “14 van de 15 warmste jaren vielen in deze eeuw. De klimaattop in Parijs moet de top van de actie worden. Zodat we een jaar dat in nevelen en mist gehuld begon in Parijs, kunnen afsluiten in een echte lichtstad met meer democratie, meer rechtvaardigheid en een ambitieus klimaatbeleid.”

Lees de volledige speech

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK