Minder files, schone lucht

Investeren in stipter en goedkoper openbaar vervoer


Het mag opnieuw vooruitgaan in ons land. Daarvoor investeren we in stipter, schoner en goedkoper openbaar vervoer. Zodat iederéén kan gaan waar hij of zij wil, en overal schone lucht inademt. De NMBS snakt naar een grondige modernisering van spoor tot wagon. We voorzien jaarlijks 790 miljoen euro extra voor meer treinen, ook 's nachts, en bijkomende zitplaatsen. Bus en tram krijgen voorrang op aparte banen, en bedienen meer haltes. We stoppen de onzinnige prijsstijging van de tickets. Alle treinen rijden tegen 2025 op groene energie, de bussen ten laatste in 2035.

Want vandaag staan te veel mensen stil. In de file, onderweg. Eén op de vijf Belgen blijft zelfs thuis omdat het openbaar vervoer te duur is of niet bereikbaar. Kwaliteitsvol, betaalbaar openbaar vervoer is de beste manier om die vervoersarmoede aan te pakken. Dat vraagt om een fikse inhaalbeweging: de huidige regering bespaarde meer dan 2 miljard euro op openbaar vervoer. Die recordbesparingen raken ons allemaal.

En dat terwijl investeringen in gezonde verplaatsingen zichzelf dubbel en dik terugbetalen. Dat geldt al helemaal voor het voertuig van de toekomst: de fiets. We vervijfvoudigen het budget voor fietsinfrastructuur, zodat het overal vlot en veilig fietsen is. Rond steden bouwen we een netwerk van fietssnelwegen uit, en tegen 2022 zijn alle kruispunten conflictvrij. Het absurde systeem van salariswagens vervangen we door een mobiliteitsbudget voor alle werkenden. Zo krijgen we nog meer mensen op trein, tram, bus en fiets.