14 jun 2012

Minder vlees op ons bord is goed voor mens en planeet

In de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement stelde Groen voor dat Vlaanderen werk maakt van een volwaardig transitieplan voor een duurzamere voedingsproductie en consumptie.. Daartoe stelde Groen een 10 punten programma op. De meerderheid van CD&V, Sp.a en N-VA keurde het voorstel echter af.

Wat we dagelijks eten heeft een impact op het leefmilieu wereldwijd. Zo eten we in Vlaanderen anderhalve keer meer vlees dan de hoeveelheid die gezondheidsspecialisten aanbevelen. Ons voedingspatroon, met een hoog aandeel dierlijke eiwitten, is bovendien niet te veralgemenen voor een wereldbevolking van 9 miljard mensen in 2050. Daarom wil Groen dat Vlaanderen dringend een transitieplan opmaakt dat de overgang naar een duurzamere voedselproductie en consumptie in ons land mogelijk maakt.
Onderzoek heeft uitgewezen dat ons totale dagelijkse eiwitverbruik veel te hoog ligt. Teveel eiwitten veroorzaken verhoogde bloeddruk, botontkalking, jicht en zorgen voor overbelasting van de nieren. Het eiwitverbruik afbouwen is dus een goeie zaak voor de volksgezondheid. Momenteel halen we tweederde van onze eiwitten uit vlees, één derde wordt door plantaardige voeding aangeleverd.
Minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten in ons voedingspatroon betekent dat we onze veestapel tot een kwart kunnen terugbrengen. Het Vlaamse mestprobleem zou in één klap opgelost zijn. De afbouw van onze veestapel (veeteelt is goed voor 18% van alle broeikasgassen) is een goede remedie tegen de klimaatopwarming.
Minder vee betekent ook dat de import van (vaak genetisch gemanipuleerde) soja-veevoer drastisch omlaag kan. Dat heeft positieve gevolgen voor het leefmilieu in het zuiden want daar verdwijnt nu jaarlijks 3 miljoen ha van het Amazonewoud door de aanleg van graasland en soja-plantages.
Door een tien-puntenprogramma wil Groen werk maken van een betere volksgezondheid en van ecologische winst:
1. Duurzaamheidscriteria vastleggen voor ingevoerde eiwitten
2. De afhankelijkheid van ingevoerde soja systematisch afbouwen
3. Naast voedselveiligheid ook concrete doelstelling bepalen voor gezonde, kwaliteitsvolle voeding
4. Het verbod op het gebruik van diermeel in diervoeders aanhouden
5. Streefwaarden opleggen voor matiging van productie en consumptie van vlees, eieren en zuivel
6. Duurzame vlees- en zuivelvervangers en innovatieve alternatieve te promoten
7. Duurzaamheidscriteria vastleggen voor vlees- en zuivelvervangers
8. Een vis- en vleeswijzer ontwikkelen voor de consument
9. Plantaardige eiwitten uit duurzaam geteelde en streek- en seizoengebonden producten aanmoedigen
10. De voedselkilometers (foodprint) van onze voeding vermelden.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK