04 mei 2011

MIVB-boetes worden niet betaald, matiging van superboetes nodig?

De boetes van de MIVB zijn niet proportioneel met de overtredingen. Dat is de analyse die de ombudsman van de MIVB maakt in zijn jaarverslag. Groen! sluit zich aan bij deze analyse. Annemie Maes, Brussels parlementslid van groen!: “Slechts 50% van de uitgeschreven boetes wordt geïnd. Dat liet bevoegd minister Grouwels eerder dit jaar weten. Echter, dat hoeft niet te verbazen, als je superboetes hanteert.'

”Als je een eerste keer betrapt wordt op zwartrijden op de Brusselse metro, trams en bussen, krijg je een boete van 100 euro. Word je de daaropvolgende twee jaar nog eens betrapt, dan lopen de boetes op tot 200 euro per keer. Maar als een kind per ongeluk het abonnement van zijn zus of broer gebruikt, moeten de ouders onmiddellijk 380 euro betalen” aldus de ombudsman in zijn jaarverslag.

De dienst Controle van de Vervoersbewijzen van de MIVB schreef in 2010 een bedrag aan boetes uit van 4.213.91 euro. Daarvan werd slechts 2.124.670 euro geïnd. Dat komt overeen met een terugvorderingspercentage van 50,42 %. In 2008 was dit nog 55%.

Annemie Maes: ”In 2010 werden er dus 5% minder uitgeschreven boetes geïnd dan in 2008. 50% van de boetes wordt niet betaald. Hierdoor loopt MIVB miljoenen euro’s; mis, die zouden kunnen gebruikt worden voor broodnodige investeringen. Bovendien moet dat cijfer omhoog, willen we een gevoel van straffeloosheid vermijden. Anderzijds zijn de bedragen van de boetes zo hoog, dat je niet verbaasd hoeft te zijn als mensen weigeren te betalen, of niet kunnen betalen.”

Groen! is voorstander van lagere boetes, maar een betere opvolging van de betaling. Woensdagnamiddag voelt de commissie infrastructuur van het Brussels Parlement de minister over deze kwestie aan de tand.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente