Mobiliteitsbudget

Wat als je zelf kon kiezen hoe je naar het werk gaat? Wat als alle werknemers recht hebben op een vergoeding voor woon-werkverkeer? Of ze nu met de auto, trein, bus, te voet of met de fiets gaan? Dat is het mobiliteitsbudget van Groen: meer loon, meer vrijheid, en dat voor iedereen.

Een mobiliteitsbudget. Dat is meer loon en meer vrijheid, voor iedereen.

Zeven op tien Vlamingen is voorstander, zo blijkt een bevraging van onderzoeksbureau Ivox. Niet verwonderlijk, want het is veel eenvoudiger, duurzamer en rechtvaardiger dan het ontspoorde systeem van hoge loonkosten en salariswagens. 

Met een flexibel en slim belastingkrediet raken we opnieuw op het juiste spoor. Afhankelijk van hoe ver je van je werk woont, krijg je een jaarlijks mobiliteitsbudget van minstens 700 euro dat kan oplopen tot 2780 euro per jaar. Dit betaalt jouw vervoersonkosten. Je kiest zelf welk vervoersmiddel het best bij jouw woon-werksituatie past. Het geld dat je over hebt, mag je houden. Slim gezien toch?

Bereken je Jaarlijks mobiliteitsbudget

We garanderen dat jouw mobiliteitsbudget nooit lager uitvalt dan de kostprijs voor je traject met het openbaar vervoer. 

Door de hoge loonkost is het in België voor een werkgever vandaag aantrekkelijker om werknemers te betalen met een auto of tankkaart, de zogenaamde salariswagen, dan in euro’s. Dat willen we veranderen. In 2015 liep de steun aan salariswagens op tot bijna 5 miljard euro, meer dan we vandaag uitgeven aan NMBS, de Lijn en MIVB samen. Intussen rijden in ons land een half miljoen bedrijfswagens rond en slibben onze wegen dicht, maar 88 procent van de werknemers geniet niet van de voordelen van dit systeem.