Mobiliteitsshift, nu!

Groen wil de salariswagen vervangen door een mobiliteitsbudget voor iedereen en de hoge loonkost aanpakken met een lastenverlaging van 5 miljard euro. Dat zijn twee vliegen in één klap.

Zeven op de tien Vlamingen is voorstander van het mobiliteitsbudget, zo blijkt uit een bevraging van onderzoeksbureau Ivox. Vooral de keuzevrijheid spreekt mensen aan. Bovendien levert dit systeem ook heel wat voordelen op voor voor het klimaat, je portemonnee én de samenleving:

  • Rechtvaardiger: Het is een recht voor iedere werknemer, ongeacht je geslacht, positie of functie. Heel wat mensen winnen dus bij een mobiliteitsbudget. Vooral de 88 procent van alle werknemers die vandaag geen salariswagen hebben en de 20 procent die nu helemaal geen vergoeding krijgt voor woon- werkverkeer. Bedrijfswagen nodig, als zelfstandige of voor het werk? Voor jou blijft de huidige regeling bestaan. 
  • Eenvoudiger: Het complexe kluwen aan vergoedingen vervangen we door één systeem. De 1,2 procent van het BBP dat jaarlijks naar salariswagens gaat, krimpt tot 0,9 procent (net als in Duitsland) en we voegen het samen met het geld dat nu naar trein- en busabonnementen, kilometer- en fietsvergoedingen gaat. Met die enveloppe (in totaal 4,1 miljard) betalen we voor elke werknemer een mobiliteitsbudget. 
  • Duurzamer: Het mobiliteitsbudget maakt duurzame verplaatsingen onweerstaanbaar. Het is ruim genoeg om elk abonnement voor het openbaar vervoer te dekken en wie per fiets of te voet naar het werk gaat, wordt beloond met extra loon. Voor elke kilometer die je met de fiets aflegt op je woon-werktraject krijg je een bonus van 40 euro bovenop je basisbudget. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar zo fiets, trein en bus je ineens ook die vervelende files voorbij.

Wil jij ook meer loon, meer vrijheid, minder file en minder vervuiling? Teken de petitie!

Heel wat werkgevers en werknemers zijn klaar voor een mobiliteitsshift. Laat je stem horen en vergroot het draagvlak!

20%

Ja, ik teken

Door deze petitie te ondertekenen ga ik akkoord met het verwerken van mijn persoonsgegevens door Groen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK