20 feb 2014

Molenbeek: waar sociaal beleid en duurzaamheid samengaan

Molenbeek is één van de armste en gemeenten van het land met een zeer hoge bevolkingsdichtheid. Molenbeek vooruit helpen is dus een grote uitdaging voor schepen Annalisa Gadaleta. 

Molenbeek is één van de armste en gemeenten van het land met een zeer hoge bevolkingsdichtheid. Molenbeek vooruit helpen is dus een grote uitdaging voor schepen Annalisa Gadaleta die samen met haar twee Ecolo-collega’s nu al meer dan een jaar bouwen aan een socialer en ecologischer Molenbeek.

“Veel gezinnen betalen nog steeds teveel voor hun verwarming en elektriciteit. Net daarom hebben we een groepsaankoop voor 100% groene stroom en aardgas gelanceerd,” stelt schepen Annalisa Gadaleta. Via dit initiatief daalt de energiefactuur van de Molenbekenaars en tegelijkertijd wordt de productie van groene stroom gestimuleerd. Dat is goed voor het milieu maar ook voor de portefeuille van de mensen.

Zo komen er binnenkort twee nieuwe gemeentelijke scholen voor een totaal van meer dan 350 plaatsen.

Als schepen van Nederlandstalige onderwijs zet Annalisa zich in voor voldoende plaatsen: "Molenbeek is de tweede jongste gemeente van het land. Er is nood aan nieuwe plaatsen om het recht op onderwijs voor elk kind te garanderen. Zo komen er binnenkort twee nieuwe gemeentelijke scholen voor een totaal van meer dan 350 plaatsen." Maar daarnaast werkt ze ook hard aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. De strijd tegen zittenblijven speelt daarbij een cruciale rol in. 

Veel gezondheidsproblemen van Molenbekenaars zijn te wijten aan een verkeerd voedingspatroon. Schepen Annalisa Gadaleta heeft een reeks acties uitgewerkt om mensen aan te moedigen “duurzaam” (lokale en seizoensgebonden producten), gezond en goedkoop te eten.

In het kader van de gewestelijke alliantie werk-milieu heeft de schepen het "Bellevue"-project gelanceerd. In de voormalige Brasserie "Bellevue" zal een ontwikkelingscentrum voor duurzame voeding worden opgezet. Daar zullen duurzame producten worden geproduceerd en verkocht in één restaurant. De gemeente werkt hiervoor samen met een bedrijf uit de sociale economie. Langs de "Bellevue" zullen ook moestuinen aangelegd worden. "Op deze manier creëren we tewerkstellingskansen voor jongeren en laaggeschoolde werkzoekenden en ontwikkelen we tegelijkertijd duurzame economische activiteiten", besluit Annalisa.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente