29 sep 2016

Mooie overwinning op de achterkamerpolitiek

"Groen is bijzonder verheugd dat het grote verzet tegen de Eandis-deal resultaat heeft opgeleverd. Dit is een hoopvol teken voor iedereen die strijdt tegen achterkamerpolitiek. Als voldoende actoren zich verenigen tegen een slechte deal, kan die dus gestopt worden", zeggen Groen-fractieleider Björn Rzoska en Groen-parlementslid Johan Danen.

"De miserie begon in de lente met het Vlaams decreet van minister-president Geert Bourgeois en minister Homans (N-VA). Groen had felle kritiek, maar N-VA, Open VLD en CD&V hebben de tekst klakkeloos gestemd. Binnen de 48 uur na inwerkingtreding van het decreet maakte het strategisch comité van Eandis de deal met de Chinezen bekend", onderstreept Johan Danen.

Collega Johan Danen trok aan de alarmbel begin september, samen met het middenveld en experten. De Stad Gent, waar Groen in het bestuur zit, drukte op vraag van schepen van energie Tine Heyse (Groen) de pauze-knop in, en vroeg om uitstel. Vele andere gemeenten volgden in het verzet.

"Maar minister-president Bourgeois en minister Homans hebben de hele maand september hun verantwoordelijkheid ontvlucht. Tot het negeren van het rood licht van de Staatsveiligheid toe. Blijkbaar vond Bourgeois een commerciële deal belangrijker dan het strategisch belang van ons land en het belang van de Vlamingen en hun elektriciteitsfactuur. Gelukkig heeft de Vlaamse energiewaakhond VREG daar nu een stokje voor gestoken", zegt Björn Rzoska.

"Het is een mooie overwinning op de achterkamerpolitiek. Keer op keer trokken we met Groen aan de alarmbel, in samenspel met het middenveld, in de vele gemeenteraden en in het Vlaams parlement. De traditionele partijen moeten hun lessen trekken uit deze onverkwikkelijke saga. Groen vindt dat het anders en eerlijker moet. Dit was een schoolvoorbeeld van slecht bestuur. 230 gemeenten werden maanden in de grootste verwarring gebracht. Het moet nu maar eens gedaan zijn met dergelijke deals uit de achterkamers van de traditionele partijen", besluit Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK