23 feb 2015

Muyters moet praktijktesten organiseren tegen discriminatie

“Na de mooie woorden moet de regering-Bourgeois nu overgaan tot daden. De Vlaamse regering moet haar verantwoordelijkheid opnemen en zelf praktijktests organiseren om discriminatie te detecteren”, reageert Groen-parlementslid Imade Annouri maandagochtend op het nieuws dat twee op drie dienstenchequebedrijven mensen met een migratieachtergrond discrimineert.

Ook drie op vier OCMW’s en PWA’s discrimineren. “Dat ook overheidsdiensten zich schuldig maken aan discriminatie is ronduit choquerend”, zegt Annouri. De Vlaamse regering moet in de eerste plaats de omvang van het probleem ondubbelzinnig erkennen. “Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft gezegd dat discriminatie niet kan, maar hij heeft nog altijd niet gezegd wat hij er tegen wil doen. Nochtans, als we onze Vlaamse economie echt willen laten draaien, moet iedereen die daartoe wil bijdragen ook echt kansen krijgen”, zegt Groen-parlementslid Annouri.

“Minister van Werk Muyters moet op basis van deze onderzoeksresultaten eindelijk met een concreet plan voor praktijktesten vanuit de Vlaamse administratie komen. Deze keer geen vrijblijvende verklaringen en mooie intenties, maar bindende doelstellingen met daaraan verbonden sancties. Als het probleem na 10 jaar dienstencheques zo’n proporties aanneemt, moet de Vlaamse regering een steviger aanpak invoeren. De proactieve aanpak van discriminatie moet een topprioriteit zijn voor de inspectie Werk en Sociale economie”, zegt het parlementslid van Groen: “De praktijktesten zijn nuttig om blijvend in dialoog te gaan met de werkgever, maar kunnen ook als bewijsmateriaal dienen bij een eventuele juridische procedure. Dat is het enige juiste signaal dat we onze Vlaamse samenleving kunnen geven”, besluit het Groen-parlementslid.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK