31 aug 2014

N-VA streeft niet alleen naar het einde van ons land, ook naar einde sociale model

Groen-voorzitter Wouter Van Besien heeft zondag stevige kritiek geuit op de kille besparingsplannen van de rechts-conservatieve regeringen van N-VA, CD&V en Open VLD.
“De regering-Bourgeois dropt de facturen in onze brievenbus. De regering van N-VA, VLD en CD&V doet ons meer betalen voor onderwijs, meer voor openbaar vervoer, meer voor kinderopvang, meer voor water en meer voor elektriciteit. De regeringen van N-VA, VLD en CD&V zijn factuurregeringen, die de gezinnen vanuit Vlaanderen al een flinke rekening in de bus dropten en nu federaal nog een gepeperder rekening voorbereiden.

"Ze vinden vele miljarden voor straaljagers maar geen geld voor kinderopvang, veel te weinig geld om de wachtlijsten in de zorg weg te werken! De N-VA streeft niet alleen naar het einde van ons land, ze streeft met hulp van Open VLD en CD&V ook naar het einde van ons sociale maatschappijmodel. Wij zullen er alles aan doen om dat niet te laten gebeuren", aldus de Groen-voorzitter.

Over de formatie van een klassieke Vlaamse tripartite in het Brussels Gewest, verklaarde Van Besien: "Er was een historische kans voor concrete progressieve samenwerking in Brussel. VLD noch SP.A hebben die kans gegrepen. Brussel verdiende beter. Brussel verdiende een regering die écht doortastende maatregelen neemt om jobs te creëren, Brussel mobiel te maken en alle kinderen een plaats in een goede school te geven".

Ministers Bourgeois en Peeters, hoeveel extra argumenten hebben jullie eigenlijk nodig om eindelijk volop in te zetten op hernieuwbare energie?

Van Besien laakte ook het gebrek aan Europese eensgezindheid over de internationale conflicten. “Een kentering in het buitenlands beleid is zo nodig, in ons land én in Europa. Groen staat voor een ander buitenlands beleid, dat de wapenhandel sterker aan banden legt, mensenrechten altijd centraal stelt, en dat streeft naar onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Als we de massale afhankelijkheid van olie stoppen, stoppen we ook de oorlogen om olie. Olie vervuilt, maakt ons afhankelijk en brengt oorlogen met zich mee. Laten we die zwarte stroom droog leggen. Ministers Bourgeois en Peeters, hoeveel extra argumenten hebben jullie eigenlijk nodig om eindelijk volop in te zetten op hernieuwbare energie?”, richtte hij zich tot de Vlaamse en federale coalities.

Lees hier de integrale speech.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK