25 maa 2011

N-wegen in Oost-Vlaanderen : protest groeit, meerderheid blijft doof

“Het is al langer duidelijk, de doortrekking en de verbreding van de N41, N42 en N60 moet en zal er komen. Discussie daarover wordt door de meerderheidspartijen vakkundig afgeblokt “ Dat zeggen Groen! parlementsleden Elisabeth Meuleman en Filip Watteeuw. Zij vroegen vandaag een hoorzitting in het parlement om buurtbewoners, natuurverenigingen, boerenbond, economen en verkeersdeskundigen aan het woord te laten in het parlement, maar die werd door de meerderheidspartijen geweigerd.

”Nochtans groeit het protest aan,” weet Meuleman. ”Op een tegenbetoging in Sint-Lievens-Esse vorige week vormden natuurverenigingen, buurtbewoners en boeren één front om zich tegen het nieuwe tracé en de onteigeningen voor de N42 te verzetten. Maar de beslissing ligt al jaren op voorhand vast. Dat blijkt uit een gelekte brief van Herman De Croo aan burgemeesters Deloor en Tittelboom. Daar schrijft hij ‘De nieuwe N42 komt er. We zullen geen referendum organiseren maar wel een gepaste raadpleging …om psychologische weerstand te zien afbouwen en tactisch gepast verder te werken’. Zo werkt de democratie hier bij ons in Zuid-Oost-Vlaanderen.”

”Zeer cynisch is dit, hoe de beslissingen over de hoofden van de bevolking in de living van een aantal top-politici worden genomen” beaamt ook Groen! fractieleider Filip Watteeuw. ”Zeker als je weet dat de meerwaarde van die nieuwe N-wegen voor de streek nihil zal zijn. De N-wegen beteken vooral meer doorrijdend verkeer van Antwerpen naar Frankrijk. Ze zullen geen nieuwe jobs voor de streek meebrengen. Er komt meer sluip- en vrachtverkeer dat de E40 en de E17 zal willen vermijden. Het gevolg is dat de verkeersonveiligheid op tientallen kruispunten zal toenemen en dat verschillende dorpen verkeersonleefbaar zullen worden.”

Groen! zal zich dan ook samen met lokale actiecomités, natuurverenigingen, boeren en bewoners verder blijven verzetten tegen deze ondemocratisch tot stand gekomen geldverspillende ingrepen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK