

Next: maak de toekomst mee
24 mrt 2018 | 13:00 - Mechelen
Praktisch en tickets
Next is een niet te missen toekomstfestival, boordevol inspirerende ontmoetingen, intieme debatten, leerrijke stadstochten en heerlijk eten en drinken. Met interactieve formules slopen we de muren tussen deelnemers en sprekers. Doeners uit alle uithoeken geven samen de toekomst vorm met frisse ideeën.
Congrescentrum Lamot | Van Beethovenstraat 8-10 | 2800 Mechelen | Grote kaartweergave ›
Highlights

Imke Courtois
Tot vorige zomer was Imke Courtois één van onze Red Flames, het nationale vrouwenvoetbalteam van België. Courtois heeft een voetbalcarrière van liefst 21 jaar achter... Lees meer ›
Dirk De Wachter
Dirk De Wachter is psychiater en hoogleraar. Hij is een vaak gevraagd spreker. Kritisch, maar altijd verbonden en hoopvol. In zijn boek 'Borderline Times' verklaarde... Lees meer ›
Jesse Klaver
Sinds de Nederlandse regeringsonderhandelingen van vorig jaar heeft Jesse Klaver geen introductie meer nodig. Zijn 'papadag' haalde de voorpagina's in binnen- en buitenland. De partijleider... Lees meer ›
Geert Mak
Schrijver en historicus Geert Mak weet als geen ander de Europese geschiedenis begeesterend neer te pennen. Aan de vooravond van 21ste eeuw trok hij door... Lees meer ›
Imke Courtois
Tot vorige zomer was Imke Courtois één van onze Red Flames, het nationale vrouwenvoetbalteam van België. Courtois heeft een voetbalcarrière van liefst 21 jaar achter de rug. Ze is dan ook veruit de bekendste voetbalster van het land, temeer omdat ze als analiste vaak aan tafel zit bij Sporza.
Intiem
16:45 - 17:30 | zaal Beethovenkelder | max. 20 deelnemers
Grijp je kans voor een uniek gesprek met Imke Courtois. Haar persoonlijk verhaal staat centraal en je krijgt de kans om al je prangende vragen te stellen.
Debat in de ring: gelijke verloning in de sport
18:00 - 19:00 | Dijlezaal
Ondanks haar indrukwekkende loopbaan, geniet Courtois niet dezelfde verloning als haar mannelijke collega's. Courtois gaat drie korte debatten aan met sporteconoom Trudo Dejonghe over 'equal pay' in de sport. Na elk debat is het aan jou om kant te kiezen. Wie weet jou te overtuigen?
Foto: © ID/Gregory Van Gansen

Dirk De Wachter
Dirk De Wachter is psychiater en hoogleraar. Hij is een vaak gevraagd spreker. Kritisch, maar altijd verbonden en hoopvol. In zijn boek 'Borderline Times' verklaarde De Wachter onze maatschappij, met haar doorgedreven individualisering en prestatiedrang, collectief ziek. De Wachter pleit voor meer 'gewonigheid', voor meer zorgen voor elkaar, voor meer tijd en ruimte om tot rust te komen.
Intiem
14:30 - 15:15 | zaal Beethovenkelder | max. 20 deelnemers
Hoe kijk jij naar de samenleving? Hoe kunnen we beter zorgen voor elkaar? Kruip op de sofa bij Dirk De Wachter voor een intiem gesprek.
Aan tafel: luiheid, het laatste taboe
15:45 - 17:00 | zaal Alcazar
Onze drie gasten trappen het debat af met een stelling: Dirk De Wachter over zelfzorg, Petra Van Brabandt over luiheid, verveling en rust en Chris Goossens over engagement. We reserveren ook twee plaatsen voor het publiek, dus ook jij kan je zegje doen.
Foto: © ID/Fred Debrock

Jesse Klaver
Sinds de Nederlandse regeringsonderhandelingen van vorig jaar heeft Jesse Klaver geen introductie meer nodig. Zijn 'papadag' haalde de voorpagina's in binnen- en buitenland. De partijleider van GroenLinks wilde niet meer op vrijdag onderhandelen zodat hij meer tijd kon doorbrengen met zijn kinderen.
Intiem
14:00 - 14:45 | zaal Verloren zoon | max. 20 deelnemers
Klaver mocht al aan meerdere Nederlandse zalen een bordje 'uitverkocht' hangen, maar op Next kan jij een intiem gesprek met hem voeren. Grijp je kans en leg hem op de rooster!
Vraag me alles - digitaal: hoop in tijden van polarisering
15:45 - 16:45 | Auditorium
Ook in Nederland is de groene partij in opmars. Hoe kunnen we hoop bieden in tijden van polarisering? Klaver brengt zijn visie in een keynote, waarna jij via leuke digitale snufjes het debat kan aangaan.
Foto: © Merlijn Doomernik

Geert Mak
Schrijver en historicus Geert Mak weet als geen ander de Europese geschiedenis begeesterend neer te pennen. Aan de vooravond van 21ste eeuw trok hij door Europa om de staat van het continent op te meten. In 2004 bundelde hij zijn ervaringen in 'In Europa'. Het boek werd een enorm succes. Dit jaar kijken we uit naar het vervolg van zijn bestseller.
Intiem
16:15 - 17:00 | zaal Verloren zoon | max. 20 deelnemers
Geert Mak heeft een unieke kijk op de wereld en een ongemeen boeiend levensverhaal. Dat is precies wat centraal staat tijdens dit intiem gesprek.
Vraag me alles: de toekomst van Europa in historisch perspectief
17:30 - 18:30 | Auditorium
Staat de toekomst van Europa op losse schroeven? Mak plaatst de recente ontwikkelingen in een historisch perspectief tijdens een scherpe keynote. Daarna krijg jij de kans om met interactieve snufjes al je vragen te stellen en het debat aan te gaan.
Foto: © Merlijn Doomernik
Programma

Hans Bruyninckx
Hans Bruyninckx staat aan het hoofd van het Europees Milieuagentschap. Dat agentschap tekent jaarlijks de...

Petra De Sutter
Petra De Sutter is fertiliteitsexperte en zetelt voor Groen in de Senaat en de Raad...

Anya Topolski
Anya Topolski werd geboren in Canada uit Pools-joodse ouders. Vandaag is Topolski docent Politieke Filosofie...

Bert Gabriëls
Comedian, tv-figuur, jurist: Bert Gabriëls is van alle markten thuis. In 2015 ging Gabriëls voor...

Chris Goossens
15:45
Chris Goossens is een echte doener. Ze werkte dertig jaar lang bij Beweging.net en stapte in 2014 over naar Femma om er educatief medewerker te worden. Haar vrije tijd gaat naar de lokale groepen van die bewegingen, het Buurtcomité Kesseldal en Steunpunt Mens en Samenleving.
Aan tafel: luiheid, het laatste taboe
15:45 - 17:00 | zaal Alcazar
Onze drie gasten trappen het debat af met een stelling: Dirk De Wachter over zelfzorg, Petra Van Brabandt over luiheid, verveling en rust en Chris Goossens over engagement. We reserveren ook twee plaatsen voor het publiek, dus ook jij debatteert mee.

FelixFizzlFelle
18:00
Felix werd lang geleden besmet met het hiphopvirus. Hij liet zich als jazzpatiënt behandelen op het conservatorium van Gent. Hij genas bijna, maar herviel dan toch weer. Sterker nog: het virus breidde zich uit tot freestyle rap, een extreme vorm van hiphop. Hij trok zich tien jaar lang terug in de alternatieve hiphopwereld. Al snel werd hiphoptitis B vastgesteld en leerde hij andere 'b boys en girls' kennen. Ten einde raad bouwde hij zelf een machine die zijn lichaam en ziel zuivert. 'Kom en 't checkta in 't echt!'
18:00 - 21:00 | Haverwerf

Bridget Makande
14:30
Bridget Makande vluchtte in 2007 van Zimbabwe naar België. In Zimbabwe was ze politiek wetenschapper en opiniemaker voor verschillende kranten. Makande strijdt in verschillende verenigingen voor vrouwenrechten. Haar dochter Nozizwe Dube was een tijdlang voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad.
Aan tafel: gastvrijheid
14:30 - 15:30 | zaal Alcazar
Zijn we wel zo gastvrij als we denken? Bert Gabriëls, Omid Akbari en Bridget Makande nodigen je uit aan tafel voor een pittig debat. Neem plaats op de vrije stoel en laat je stem horen.

Omid Akbari
14:00
Omid Akbari werkt als trajectbegeleider bij bon, het Brussels onthaalbureau voor inburgering. Bij kunstenhuis Globe Aroma is hij doorgestroomd van deelnemer aan activiteiten (toen hij nog in het Klein Kasteeltje verbleef), naar vrijwilliger en lid van de Algemene vergadering. Hij is Afghaan, afkomstig uit Iran en kwam in 2010 naar België.
Aan tafel: gastvrijheid
14:00 - 15:15 | zaal Alcazar
Zijn we wel zo gastvrij als we denken? Bert Gabriëls, Omid Akbari en Bridget Makande nodigen je uit aan tafel voor een pittig debat. Neem plaats op de vrije stoel en laat je stem horen.

Trudo Dejonghe
16:00
Trudo Dejonghe is sporteconoom. Hij onderzoekt de economische kant van voetbalclubs en -stadions. Hij heeft vier boeken op zijn naam staan en doceert aan de KU Leuven. Naast zijn academische bezigheden is hij schepen van ruimtelijke ordening, sport en jeugd in De Pinte.
Debat in de ring: gelijke verloning in de sport
16:00 - 17:00 | zaal Scala
Vrouwelijke sporters verdienen minder dan hun mannelijke collega's. Valt dat te verdedigen? Dejonghe gaat drie korte debatten aan met Imke Courtois. Na elk debat is het aan jou om kant te kiezen. Wie weet jou te overtuigen?
© ID-Lieven Van Assche

Esma Uçan
17:30
Esma Uçan is studente sociologie en ondervoorzitster van de islamitisch-geïnspireerde studentenorganisatie Mahara. Die organisatie wil een open ontmoetingsplek zijn waar discussie over alle maatschappelijke, levensbeschouwelijke en ethische thema’s mogelijk is.
Debat in de ring: levensbeschouwing op school
17:30 - 18:30 | zaal Scala
Heeft levensbeschouwing een plaats op school? Moeten we nog wel levensbeschouwelijke vakken organiseren? Esma Uçan gaat het debat aan met Leni Franken en probeert je in drie debatten van haar visie te overtuigen. Aan welke kant eindig jij?
Foto: © Noora Smits

Kinderatelier
14:00
De kleinsten (van 3 tot 12 jaar) kunnen zich uitleven in het Kinderatelier van 14 tot 17 uur. Ruth Verstraeten, bekend van VTM-Kzoom en haar boek 'Tante Teefje', gaat met de kinderen aan de slag met recuperatiemateriaal. Ze leert de kinderen hoe je met ogenschijnlijk verloren spullen nog iets mooi en handig kan maken. En een leuke namiddag kan beleven!
Lees meer over Ruth op haar website.
14:00 - 17:00 | zaal Herten Aas | Vooropvang vanaf 13:30, naopvang tot 18:30

Petra Van Brabandt
15:45
Petra Van Brabandt is moraalfilosofe. Ze is overtuigd feministe en kan zich met recht en rede pornospecialiste noemen. Aan Sint-Lucas Antwerpen voert ze onderzoek en doceert ze onder andere kunsttheorie en cultuurkritiek.
Aan tafel: luiheid, het laatste taboe
15:45 - 17:00 | zaal Alcazar
Onze drie gasten trappen het debat af met een stelling: Dirk De Wachter over zelfzorg, Petra Van Brabandt over luiheid, verveling en rust en Chris Goossens over engagement. Ook jou stem telt: we reserveren stoelen voor het publiek.

Leroy & Tibson
21:45
'Leroy & Tibson' zijn Corneel Leroy en Tibbe van Hoof, twee vinylliefhebbers uit Mechelen met een passie voor kwaliteitsmuziek. Tijdens hun dj-sets draaien ze enkel vinylplaten. Ze kiezen vooral voor house met een vleugje disco, funk, boogie, italo, old school hip hop en 80's.
21:45 - 23:30 | zaal Mechelen-Centraal

Daan Roosegaarde
14:00 | 15:45
Daan Roosegaarde wordt vaak de Leonardo Da Vinci van de polders genoemd. Met Studio Roosegaarde gaat hij op zoek naar oplossingen voor de grote uitdagingen van vandaag. Zo ontwikkelde hij lichtgevende fietspaden en een toren die fijnstof filtert. Het werk van Roosegaarde is niet in een hokje te vatten: het gaat over energie, ruimte, licht en landschappen; over een visie voor de toekomst.
Vraag me alles: kunst als katalysator voor vernieuwing
14:00 - 15:00 | Auditorium
Kan jij de wegen van Daan Roosegaarde doorgronden? Waag een poging en vuur al je vragen op hem af met behulp van leuke digitale snufjes.
Intiem
15:45 - 16:30 | zaal Beethovenkelder | max. 20 deelnemers
Daan Roosegaarde reist de wereld rond met zijn creaties op het snijvlak van technologie, natuur en kunst. Tijdens dit intiem gesprek kom je meer te weten over zijn fascinatie voor lichtgevende vliegjes en kwallen en hoe deze organismen hem inspireren in zijn werk.
Foto: © Willem de Kam

Leni Franken
17:30
Leni Franken werkt als onderzoekster aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen. Ze mengt zich geregeld in publieke debatten over de plek van levensbeschouwing in de samenleving. Ze werkte vroeger ook als leerkracht godsdienst in het secundair onderwijs. In 2017 publiceerde ze ‘Geld voor je god?’.
Debat in de ring: levensbeschouwing op school
17:30 - 18:30 | Zaal Scala
Volgens onze grondwet moeten scholen levensbeschouwelijke vakken organiseren, maar is dat nog wel nodig? En haalbaar? Leni Franken gaat het debat aan met Esma Uçan, waarna ook jij kleur moet bekennen. Wie weet jou over de streep te trekken?

Fredo De Smet
17:30
Fredo De Smet is een echt manusje-van-alles als het op technologie en cultuur aankomt. In 2014 maakte hij een opvallende documentaire in virtual reality over de Eerste Wereldoorlog. In Gent en omstreken staat hij bekend als de man achter Gent M, een adviesbureau dat de discussie aangaat over de impact van technologie op ons leven. Onlangs liet De Smet zich opmerken als curator van de populaire tentoonstelling Hello, Robot in het Design Museum Gent.
Aan tafel: de digitale samenleving
17:30 - 18:45 | zaal Alcazar
Welke impact heeft technologie op ons leven en de samenleving? Ann Dooms trapt het debat op gang met een scherpe keynote, waarna Fredo De Smet en An Jacobs bij aan tafel schuiven. Ook jij kan van je laten horen, want we reserveren plaatsen aan tafel voor het publiek.
Foto: © ID-James Arthur

Stadssafari
15:15
Haal een frisse neus en ontdek hoe de stad van de toekomst vorm krijgt. Ervaren mannen en vrouwen met een verhaal nemen je op sleeptouw door Mechelen.
Culturele architectuur in Mechelen
15:15 - 16:45 | vertrek aan het dakterras van Lamot, ter hoogte van de begijnenzolder
Mechelen is een historische kunststad met een enorm rijk verleden. Meer nog: de maneblussers hebben geen vrees om oude gebouwen te herbestemmen of een cesuur aan te brengen in een historische lijn. Cultuur- en toerismeschepen Björn Siffer neemt je mee langs historische monumenten en gebouwen. Hij vertelt over de roemrijke historiek en culturele architectuur, en licht toe welke nieuwe gemeenschapsfunctie sommige gebouwen kregen of zullen krijgen.
Mechelen, verbindende stad
15:15 - 16:45 | vertrek aan het buitenplein, ter hoogte van de voetgangersbrug
In Mechelen is diversiteit een realiteit, net als in alle steden. Het biedt nieuwe kansen, maar stelt ons ook voor complexe uitdagingen. De stad zet hard in op een constructieve aanpak, gericht op emancipatie. De rode draad: niemand uitsluiten en niemand opsluiten door hokjesdenken. Dirk Letens is directeur van een basisschool in Nekkerspoel. Hij toont je de verbindingen in de stad, vanuit zijn ervaringen met superdiversiteit.
Mechelen, parkenstad
15:30 - 16:45 | vertrek aan het buitenplein, ter hoogte van de voetgangersbrug
Marina De Bie is al tien jaar schepen in Mechelen. Nu is ze bevoegd voor onder andere leefmilieu, natuur en groenontwikkeling en klimaat. Met al haar ervaring kent ze kent de stad als geen ander. Ze neemt je mee naar twee projecten in de buurt van Lamot. De eerste halte is een karmelietentuin die zuurstof geeft en zorgt voor sociale cohesie. Daarna stoppen we aan een doodlopend straatje dat aan het begin staat van een totale make-over. De buurtbewoners komen ook zelf aan het woord. Deze wandeling biedt je een unieke blik op een stad in volle verandering!

Soul Shakers
23:30
King Fu en Kid Solistik zijn het muzikale brein achter het dj-duo Soul Shakers, bekend van onder andere Studio Brussel. Ze brengen Tropical Bass, een combinatie van hedendaagse dancebeats met een exotische twist. Hun sets zijn uptempo, elektronisch en uiterst dansbaar.
23:30 - 1:00 | zaal Mechelen-Centraal

Heleen Debruyne
14:15
Heleen Debruyne schrijft en praat over onderwerpen die je niet durft aankaarten in keurig gezelschap. In de podcast Vuile Lakens duikt ze zonder schroom in allerlei lusten en vleselijkheden. Het gelijknamige boek legt de illusie van ‘seksuele vrijheid’ bloot. Debruyne schrijft columns en romans en maakt radio bij Klara.
Debat in de ring: recht op een kind?
14:15 - 15:15 | Debat in de ring
Is kinderen krijgen een recht voor iedereen? In drie debatten probeert Debruyne jou te overtuigen van haar mening. Fertiliteitsexperte Petra De Sutter vormt haar tegenpool. Wie zal jou over de streep trekken?
Foto: © ID/Ivan Put

Do it yourself
14:00
Next, da's niet alleen denken maar vooral ook doen. Tijdens deze workshops proef je van de toekomst en bouw je er zelf aan mee. Je gaat naar huis met natuurlijke verzorgingsproducten, een 'opgelicht' meubelstuk of superhandige privacytips – en vooral: met een open blik!
De opgelichten
14:00 - 18:30 | zaal Mechelen-Centraal
De Oplichters van Onbetaalbaar komen naar Next. Oude voorwerpen krijgen een nieuw leven als lamp. Elke ‘opgelichte’ krijgt een nieuwe identiteit, een paspoort als bewijs: gebruikte restmaterialen, makers en het aantal werkuren. Elk object krijgt zo een nieuw samengestelde unieke identiteit, een eigen verhaal. De opgelichten reizen rond, lichten een plek op en zijn te koop. Bied op een opgelichte en ga naar huis met een unieke lamp met een verhaal.
Je privacy beschermen
14:30 - 15:30 | zaal Begijnenzolder
Is big brother watching us? Ivo Van den Maagdenberg leert je hoe je je online kan beschermen met handige trucjes en nuttige apps. We bekijken waarom er zo veel interesse is voor persoonlijke informatie en welke technieken er worden ingezet om deze te verzamelen. Na de sessie kan je meteen aan de slag om jezelf te beschermen. Vergeet je smartphone/laptop/tablet niet!
Agressief knutselen
14:30 - 15:30 | 16:00 - 17:00 | 17:30 - 18:30 | zaal Mechelen-Centraal
'Kintsuki' is een Japanse kunstvorm om gebroken servies te herstellen. Maar in plaats van een herstelling zo onzichtbaar mogelijk uit te voeren, doe je bij kintsuki precies het tegenovergestelde. De breuklijnen worden benadrukt en zijn deel van het verhaal. Zijn de brokken gelijmd? Bij 'horror vacui' beschilder je duf servies en geef je het een eigen originele touch. Sophie De Somere van Onbetaalbaar begeleidt deze workshop. Je mag zelf (gebroken) servies meebrengen om te herstellen of te beschilderen.
Maak je eigen deo
16:00 - 17:00 | 17:30 - 18:30 | zaal Begijnenzolder
Deodorant hoeft helemaal niet vol chemische stoffen te zitten om goed te werken. Tijdens deze workshop leert Sara Lembrechts van Thymeline je hoe je zelf een natuurlijke deo maakt. Je werkt in kleine groepjes en maakt elk een eigen potje van 40 milliliter deo. Als je zelf een (glazen) potje hebt, breng je dat best mee.

An Jacobs
17:30
Professor An Jacobs staat in het hart van de digitalisering en denkt over een goede verhouding tussen mens en machine, artificiële intelligentie en de impact van technologie op ons leven. Ze is verbonden aan de vakgroep Commuciatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Haar wetenschappelijk onderzoek richt zich vooral op de ontwikkeling van digitale toepassingen in de gezondheidszorg en het welzijn.
Aan tafel: de digitale samenleving
17:30 - 18:45 | zaal Alcazar
Hoe ver laten we technologie toe in ons leven en in onze maatschappij? Ann Dooms trapt het debat op gang met een scherpe keynote, waarna Fredo De Smet en An Jacobs bij aan tafel schuiven. Jouw mening bepaalt mee het debat: we reserveren plaatsen aan tafel voor het publiek.

Food trucks
13:00
Honger gekregen van al het toekomstdenken? Geen probleem! Wij selecteerden de beste bars en food trucks uit de regio om jullie magen te vullen. Vernieuwende concepten, gedurfde recepten en bijzondere ingrediënten vormen de rode draad door het menu. Van zeewierburgers uit Nederland tot focaccia uit Italië: op Next blijft niemand op zijn honger zitten.
Ook je dorst kan je lessen op het plein. Vanaf 21:30 uur opent binnen een bar voor Next Party.
Bonnen kosten 1,10 euro en zijn geldig voor eten en drank.
13:00 - 21:00 | Haverwerf | Gratis toegang

Bastian Obermayer
14:00 | 16:45
De Panama Papers en Paradise Papers zorgden voor heel wat ophef in binnen- en buitenland. Het was de Duitse onderzoeksjournalist Bastian Obermayer die mee de belastingontwijking van celebrities, wereldleiders, topsporters enzoverder in kaart bracht. Hij ontving vorig jaar de prestigieuze Pulitzerprijs voor zijn werk.
Vraag me alles: fiscale fraude en de vierde macht
14:00 - 15:00 | Dijlezaal
Kunnen de media een rol spelen in het stoppen van belastingontduiking en fiscale fraude? Obermayer gaat de discussie aan. Tijdens deze sessie krijg je de kans om al je vragen te stellen over de Panama en Paradise Papers.
Intiem
16:45 - 17:30 | zaal Beethovenkelder
Je krijgt niet elke dag de kans om aan tafel te zitten met een journalist die wereldwijd ophef veroorzaakte. Tijdens deze intieme sessie ontdek je hoe Obermayer de Panama en Paradise Papers ervoer.

Open mic
14:00
Aan deze Next-microfoon heb jij het voor het zeggen. Vertel ons jouw idee voor de toekomst. Deel jouw voorstel, innovatief project of mening met de wereld. Geen uitgebreide presentaties, maar gewoon jouw idee, een podium, een microfoon en een publiek. Hou het kort want de klok tikt. Het publiek beslist of je extra spreektijd krijgt. Schrijf je in aan het open mic-podium.
14:00 - 18:00 | zaal Mechelen Centraal

Ann Dooms
15:00 | 17:30
De digitalisering van onze samenleving brengt steeds nieuwe wiskundige uitdagingen met zich mee. Professor Ann Dooms leidt aan de VUB de onderzoeksgroep naar Digitale Wiskunde. Ze zoekt uit hoe we beelden en cloudopslag beter kunnen beveiligen.
Intiem
15:00 - 15:45 | zaal Verloren zoon | max. 20 deelnemers
Aan de keukentafel met Ann Dooms. Welke vraagstukken leg jij haar voor? Tijdens dit intiem gesprek kan je haar het vuur aan de schenen leggen.
Aan tafel: de digitale samenleving
17:30 - 18:45 | zaal Alcazar
Onze samenleving raakt alsmaar meer verweven met (digitale) technologie. Hoe gaan we daarmee om? Ann Dooms trapt het debat op gang met een scherpe keynote, waarna Fredo De Smet en An Jacobs bij aan tafel schuiven. Ook jij kan je zegje doen, want we reserveren twee plaatsen voor het publiek.
Foto: © ID/Dieter Telemans

Amnes(t)ie door Action Zoo Humain
20:15
Wat doen we met mensen die extreme keuzes maken waarmee ze zichzelf buiten de samenleving plaatsen? Mensen die worden gezien als een gevaar voor de samenleving, wat als die spijt krijgen en willen terugkeren? Geven we ze een tweede kans of duwen we ze in een vergeetput?
Na jaren de podiumplanken te hebben versleten, duikt theatergezelschap Action Zoo Humain nu in het televisielandschap met een nooit eerder geziene talkshowformat: 'Samen door één deur'.
Een sterke voorstelling die veel snaartjes raakt. En die ook prachtig de draak steekt met televisie
- Het Nieuwsblad 17/07/2017
Amnes(t)ie snijdt zowel ons collectief verleden als de huidige precaire socio-politieke realiteit aan: wat kunnen we vandaag leren uit een periode in de geschiedenis waarin de 'integratie' en 'genezing' van fanatici een hot topic was? Kunnen we lessen trekken uit de herintegratie van collaborateurs na WOII met oog op de terugkeer van geradicaliseerde IS-strijders - vooral ook nu het kalifaat verbrokkeld is? Moeten we vergeten en vergeven? En is er een mogelijkheid tot verzoening? Wat zijn de implicaties voor de omgeving/familie van Oostfronters en IS-strijders en wat gebeurt er wanneer beide partijen oog in oog komen te staan?
Vergeet de prietpraat, het conflict, de geveinsde interesse. 'Samen door één deur' lapt de 10 geboden van het tv-format aan de laars en trekt de kaart van de radicale verzoening, met als gastheer: Bert Gabriëls!
De gasten van de avond: een dochter van een Vlaamse collaborateur en een moeder van een Syriëstrijder.
20:15 - 21:45 | Auditorium
CONCEPT Chokri Ben Chikha REGIE Chokri Ben Chikha, Tom Dupont DRAMATURGIE Zouzou Ben Chikha SPEL Bert Gabriëls, Dahlia Pessemiers-Benamar, Marijke Pinoy TEKST Erik-Ward Geerlings, Erwin Jans REGIE-ASSISTENTIE Kristien Van Driessche PRODUCTIE Jan-Simon De Lille VIDEOREGIE Koen De Saeger TECHNIEK Jan-Simon De Lille, Adolphe Mutoni, Lucas Van de Voorde KOOR Mais Quelle Chanson o.l.v. Kapinga Gysel KOSTUUMS Marij De Brabandere MET DANK AAN Prof. dr. Bruno De Wever & dr. Koen Aerts (UGent), Stef Ampe, Karolien De Schepper, Kathy Douchar, Fatima Ezzarhouni, Willem Van Cauwenberghe MET DE STEUN VAN Vlaamse Overheid, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent IN SAMENWERKING MET Les Ballets C de la B, De Centrale PARTNERS NTGent, KASK/School of Arts/HoGent, Theater Rotterdam
Next Lab
13:00
Next Lab is dé plek om mee het verschil te maken. Dit jaar is het lab een heuse speeltuin waar je als bezoeker spelenderwijs kennismaakt met meer dan tien innovaties, van idee tot organisatie. Ontdek er hoe je meer balans vindt in het leven, hoe werk en werkzoekende efficiënter gematcht worden, hoe projecten en vrijwilligers duurzame ontwikkeling teweeg brengen, hoe we ons verplaatsen zonder wagen te bezitten en nog veel meer. Je zal al snel merken: de wereld van morgen is speels, groen en heel erg slim!
Next Lab is een concept van de innovatoren i.s.m.
De Stuyverij en Groen.
Innovatoren
13:00 - 18:00 | zaal Mechelen Centraal
- Mobility Factory
- Nester
- Plastivor
- Mosmuren met buren
- Jobruil
- Cokido
- Shroomer
- Co-Searching
- 300bomen voor elke Gentenaar
- Urban Connector
- Smart gym (gym for the people)
- Dagvers
- AmBIOris - fighting for a new cleaning era
Next Lab is een concept van de innovatoren i.s.m. De Stuyverij en Groen.

Bert Gabriëls
14:00
Comedian, tv-figuur, jurist: Bert Gabriëls is van alle markten thuis. In 2015 ging Gabriëls voor het programma Terug naar Eigen Land met een aantal bekende Vlamingen naar Irak. Ze volgden de route die vluchtelingen afleggen op weg naar Europa. Gabriëls werkte als jurist voor onder andere Dienst Vreemdelingenzaken en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. 's Avonds maakt Gabriëls op Next zijn opwachting in de theatervoorstelling Amnes(t)ie.
Aan tafel: gastvrijheid
14:00 - 15:15| zaal Alcazar
Zijn we wel zo gastvrij als we denken? Bert Gabriëls, Omid Akbari en Bridget Makande nodigen je uit aan tafel. Ze trekken het debat op gang, waarna ook jij je zegje kan doen.

Anya Topolski
15:30
Anya Topolski werd geboren in Canada uit Pools-joodse ouders. Vandaag is Topolski docent Politieke Filosofie en Theorie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar favoriete onderzoeksthema’s zijn Europese identiteit, uitsluiting, judaïsme, antisemitisme, islamofobie, fascisme en feminisme. Ze is oprichtster van de joodse organisatie Een andere Joodse Stem en publiceert regelmatig bijdragen in Mo*.
Vraag me alles: racisme in Vlaanderen
15:30 - 16:30 | Dijlezaal
Waar staan we vandaag met het debat over racisme in Vlaanderen? Staat het gekoesterd zelfbeeld dat we zeker niet racistisch zijn een echt en diep gesprek in de weg? Topolski gaat het debat aan en jij kan al je vragen stellen
Foto: © Duncan de Fey

Petra De Sutter
14:15
Petra De Sutter is fertiliteitsexperte en zetelt voor Groen in de Senaat en de Raad van Europa. In haar boek 'De Maakbare Baby' vraagt De Sutter zich af hoe ver we kunnen gaan in het vervullen van een kinderwens.
Debat in de ring: recht op een kind?
14:15 - 15:15 | Dijlezaal
Dat is meteen ook het debat dat ze aangaat op Next: is kinderen krijgen een recht voor iedereen? Tijdens dit debat zetten we haar tegenover Heleen Debruyne. Ze voeren drie korte debatten, waarna jij kleur moet bekennen. Wie kan jou overtuigen?
Foto: © ID/James Arthur

Hans Bruyninckx
17:00 | 18:15
Hans Bruyninckx staat aan het hoofd van het Europees Milieuagentschap. Dat agentschap tekent jaarlijks de staat van het klimaat op. In het laatste rapport maakte het gewag van een stijgende zeespiegel en extremer weer als gevolg van de klimaatverandering.
Vraag me alles: klimaat, de wereld draait door
17:00 - 18:00 | zaal Dijlezaal
Hoe keren we het klimaattij? Tijdens deze sessie kan je al je vragen afvuren op Hans Bruyninckx.
Intiem
18:15 - 19:00 | zaal Verloren zoon | max. 20 deelnemers
Je krijgt de unieke kans om in een intieme setting het gesprek aan te gaan met Bruyninckx. Zijn persoonlijke visie staat centraal, aan jou om hem uit te dagen.