06 jun 2013

Nieuwe Belfius-baas moet voorbeeld maken van overheidsbank

De voorzitter van Belfius, Alfred Bouckaert, heeft ontslag genomen als gevolg van een fraudedossier uit zijn tijd als voorzitter van de bank Credit Lyonnais Belgique. Kamerlid Meyrem Almaci (Groen): “Het ontslag van Bouckaert is een opportuniteit die de regering van traditionele partijen moet grijpen. De nieuwe topman moet van de overheidsbank een voorbeeldbank maken. Het is aan het parlement om de selectiecriteria en de doelstellingen van de overheidsbank te bepalen. Het is aan de nieuwe topman om dit in de praktijk om te zetten.”

De Belgische overheid is sinds oktober 2011 voor de volle 100% eigenaar van de bank Belfius maar heeft deze participatie nog niet positief aangewend. Almaci: ”Het is aan de regering om de bank van binnenuit te veranderen. Met een topman die niet langer tegenwerkt, zoals bij de Tobin-taks, maar mee werkt om van Belfius een voorbeeld te maken zowel op het vlak van loonbeleid, financiering de reële economie, dienstverlening naar de klant als fiscale ethiek.”

Meyrem Almaci: ”Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) heeft nu de taak om met een objectieve procedure nieuwe kandidaten te zoeken. Wij vragen dat dit gebeurt op een transparante manier, via een onafhankelijk selectiesysteem. We stellen voor dat geselecteerde top drie aan kandidaten voor een hoorzitting naar het parlement komen. Op deze manier kunnen de parlementsleden mee betrokken worden bij de aanwervingsprocedure voor deze belangrijke functie in een overheidsbank.”

Belfius bestaat nog dankzij de belastingbetaler. Het is de taak van de topman om de belangen van de aandeelhouder, de Belgische staat en dus de belastingbetaler te verdedigen. ”We verwachten van de nieuwe topman dat hij oplossingen bedenkt, en geen nieuwe obstakels opwerpt.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK