10 dec 2015

NMBS: tijd dat alle partners rond de tafel verantwoordelijkheid nemen, in belang van de treinreiziger

Ecolo-Groen reageert ontgoocheld op het nieuw ontstane sociaal conflict tussen vakbonden en de directie van de NMBS.

“Keer op keer wordt de treinreiziger getroffen. Door vertragingen of afgelaste treinen, door stakingen, door overvolle treinen en een gebrek aan dienstverlening. We betreuren dergelijk impactvolle syndicale acties, die de reizigers hard treffen. Maar de regering draagt hier wel degelijk een grote verantwoordelijkheid, door niet te investeren in de NMBS en in het sociaal overleg,” stelt Stefaan Van Hecke, kamerlid Groen. Ecolo-Groen stelt voor dat de regering het sociaal overleg snel nieuw leven inblaast, en roept de vakbonden op om creatiever te zijn met de syndicale acties.

Ecolo-Groen betreurt het conflict tussen de sociale partners. Van Hecke: “Zoveel treinreizigers worden dubbel getroffen. Door het gebrek aan visie en investeringen van de regering in het openbaar vervoer, en de blinde besparingen.” Ecolo-Groen roept alle partners rond de tafel op tot meer verantwoordelijkheidszin, ook de meerderheidspartijen. “Bij iedere syndicale actie spelen N-VA en Open VLD stokebrand, en poken ze het vuur verder op. Dat helpt de zaak ook niet verder vooruit,” stelt Van Hecke.

Wat betreft de besparingen bij de NMBS is Ecolo-Groen categoriek. “De excessen moeten eruit, daar zijn we het mee eens. En dat rechtvaardigt voor een stuk de besparingen. Maar die besparingen moeten herinvesteerd worden in kwaliteit van dienstverlening voor de treinreiziger. Zonder bijkomende investeringen zal het treinverkeer als positief alternatief voor de auto steeds verder afbrokkelen. Ooit was België pionier op het spoor, nu is het spoor een verloederende kostenpost voor de regering,” besluit Van Hecke.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK