28 okt 2016

Nucleaire ontwapening: België met de broek op de enkels

Ecolo-Groen reageert ontgoocheld op de tegenstem van België in de VN over nucleaire ontwapening. 123 landen stemden vóór het opstarten van multilaterale onderhandelingen voor nucleaire ontwapening. Oostenrijk en Ierland stemden voor, Nederland onthield zich. “België kiest de verkeerde kant van de geschiedenis. We staan met onze broek op onze enkels. Hoe is het mogelijk dat wij tegen een dergelijk verdrag stemmen? Dit is opnieuw een toonbeeld van achterkamerpolitiek, en nu blijkt dat ook N-VA in hetzelfde bedje ziek is”, stelt Wouter De Vriendt, kamerlid voor Groen. Ecolo-Groen eist een verklaring van de premier in de Kamer.

De Vriendt kan niet vatten dat België anno 2016 zich nog steeds laat vangen aan een gesloten Koude-Oorlog-logica, onder druk van de Amerikanen. “Nucleaire ontwapening ligt al een tijdje op apegapen. Hoe meer breed gedragen initiatieven om de onderhandelingen uit het slop te trekken, hoe beter. Ons buitenlands beleid is de slippendrager van de kernmogendheden. Deze regering heeft de mond vol over ‘onze waarden’, maar vergeet deze uit te dragen in het eigen beleid”, vindt De Vriendt.

Tijdens de discussie over dit verdrag in de commissie buitenlandse zaken van 19 oktober jongstleden had met name N-VA, bij monde van Kamerlid Rita Bellens, ook heel wat vragen over de houding van België. Ook alle jongerenorganisaties van de politieke partijen pleiten onomwonden om een definitieve nucleaire ontwapening. “Blijkbaar zwicht ook N-VA onder de Amerikaanse druk. De tijd van de pacifistische Volksunie is duidelijk al lang voorbij. Mooie woorden in het parlement leiden niet tot verandering, maar tot conservatisme. Dit is ronduit hypocriet”, aldus De Vriendt.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK