27 feb 2013

Onderzoekscommissie moet over 10 miljard gaan, niet alleen 100 miljoen

Regeringspartijen Open VLD en MR dreigen nu met een onderzoekscommissie naar deals tussen het ACW en overheidsbank Belfius. Nochtans stemden de liberale partijen vorige donderdag nog tegen de spoedbehandeling van het voorstel van Groen voor een brede Dexia-onderzoekscommissie in de Kamer.

Kamerlid Meyrem Almaci (Groen) reageert: ”De liberale partijen willen enkel focussen op de rol van het ACW in het Dexia-debacle. Dit blijft te selectief. Het volledige Dexia-verhaal moet in een onderzoekscommissie komen. De Regering betaalde 10 miljard voor Dexia en hing een waarborg van nog eens 50 miljard boven het hoofd van de belastingsbetaler. Daarover willen de liberalen géén parlementaire onderzoekscommissie. Ze willen er wel één over de 110 miljoen euro van de winstbewijzen van het ACW. Ruzie tussen de liberale en christendemocratische regeringspartijen is nog geen transparantie. Als men de waarheid aan het licht wil brengen, moet de Regering toestaan dat het Parlement het volledige Dexia-dossier onderzoekt.”

Door nu ook de christelijke arbeidersbeweging in het vizier te nemen, spannen de liberalen zichzelf daarmee voor de kar van het oorlogje dat de N-VA tegen het ACW voert. Almaci: ”Als de liberalen de belastingbetaler een echte dienst willen bewijzen, dat ze dan zowel Vlaams als Federaal onze vraag steunen naar een onderzoekscommissie die àlle aspecten onderzoekt. Anders is de schijnwerper op het ACW een slecht afleidingsmanoeuvre om de rol van de Gemeentelijke Holding en Didier Reynders (MR), minister van Financiën ten tijde van de afwikkeling van Dexia, niet te onderzoeken.”

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) moet donderdag volledige duidelijkheid verschaffen in het parlement. Via oud-premiers Leterme en oud voorzitter van de Raad van bestuur van Dexia Dehaene draagt zijn partij CD&V een zware verantwoordelijkheid in de afwikkeling van het Dexiaverhaal. Absolute transparantie is noodzakelijk om elke zweem van belangenvermenging bloot te leggen en de leden en militanten van het middenveld niet verder schade toe te brengen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK