20 okt 2010

Onmiddellijke opvang voor 6000 asielzoekers op straat

Groen!- senator Freya Piryns en Ecolo-parlementslid Zoë Genot trokken vandaag met Afghaans gezin met 3 kinderen naar staatssecretaris Courard bevoegd voor Maatschappelijke Integratie. Zij vragen dat dit gezin en de duizenden andere asielzoekers onmiddellijk de opvang krijgen die België internationaal verplicht is te geven.

Ondanks de vele loze beloftes van de regering in lopende zaken blijft de opvangcrisis in ons land torenhoog. Er zijn intussen al bijna 6000 asielzoekers, waaronder heel wat gezinnen, voor wie de regering geen opvangplaats kan bieden en die dakloos op straat moeten overleven. Op straat overleven betekent voor deze asielzoekers geen onderdak, eten en bestaansmiddelen maar ook niet de onontbeerlijke begeleiding bij hun asielprocedure.

Senator Freya Piryns begrijpt de laksheid van de regering in lopende zaken niet: ”Vandaag klopte er bij Groen! en Ecolo een gezin aan met drie kinderen dat op 14 oktober in België aankwam uit Afghanistan en hier asiel heeft aangevraagd. Sindsdien slapen zij op straat omdat de regering er maar niet in slaagt hun internationale verplichtingen na te komen en dit gezin de opvang te bieden waar ze recht op hebben.”

Piryns heeft de afgelopen jaren alles gedaan wat binnen de mogelijkheden van een parlementslid ligt om deze situatie aan te kaarten en om oplossingen voor te stellen. Buiten raad trekt ze vandaag dan ook met het gezin naar bevoegd staatssecretaris Courard om een oplossing op te eisen. Voor dit gezin, maar ook voor alle anderen die in het steeds kouder wordend weer door de regering veroordeeld worden tot een dakloos bestaan.

Groen! eist dat er onmiddellijk noodopvangplaatsen worden opgesteld. Een oplossing op meer langere termijn werd door de parlementsleden van Groen! en Ecolo opnieuw ingediend. Klik hier om het voorstel na te lezen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK