30 jan 2015

Oosterweelverbinding: "Regering-Bourgeois moet rond de tafel gaan zitten"

“De regering-Bourgeois moet aan tafel gaan zitten met de actiegroepen en burgers om samen een oplossing uit te werken voor het Oosterweel-dossier”. Die oproep doet Groen-parlementslid Wouter Van Besien in reactie op de beslissing van de Vlaamse regering om het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor de Oosterweelverbinding goed te keuren.

“Ondanks de vele constructieve voorstellen van Ademloos, StRaten-generaal en Ringland om het sluiten van de Antwerpse ring te verzoenen met leefbaarheid voor de omwonenden, blijft de Vlaamse Regering haar eigen verouderde en slechte oplossing door de strot van de Antwerpenaren rammen. De geluidsoverlast en het fijn stof van een autostrade van meer dan 125 meter breed en op 65 meter van de huizen is een aanslag op de leefbaarheid van onze mooie stad”, zegt Wouter Van Besien.

“De Vlaamse regering moet rond de tafel met iedereen. Anders zal de impasse totaal worden. Op die tafel moet alle info komen die nu ook in de maak is: de studie over overkapping, het planMER r11 bis en A102. Waarom wachtte de Vlaamse regering in godsnaam niet op een eerlijke vergelijking van de alternatieven? Zo maakte ze de patstelling alleen maar erger”, zegt Van Besien.

Op 14 augustus 2014 dienden burgers, organisaties en Groen een omvangrijk bezwaarschrift in tegen het GRUP Oosterweelverbinding. Belangrijke bezwaren waren het feit dat niet alle pistes gelijkwaardig onderzocht werden, dat de garanties voor een betere leefomgeving ontbraken en dat het plan op sommige plaatsen in strijd was met verschillende andere plannen.

”Vandaag gaat de Vlaamse regering zonder gêne verder op haar enige spoor. Dat het GRUP Oosterweelverbinding compatibel zou zijn met een overkapping, is betwijfelbaar, omdat dit nooit technisch werd aangetoond. De Vlaamse regering zal moeten aantonen dat haar boude bewering technisch onderbouwd is", vervolgt Van Besien.

"De koppige bestuursmentaliteit van de jaren ’60 en ’70 pakt niet meer vandaag. N-VA, Open VLD en CD&V moeten de participatie van burgers en verenigingen erkennen”, besluit het groene parlementslid. Wouter Van Besien zal minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) volgende week interpelleren in het Vlaams Parlement over de beslissing van de Vlaamse regering.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK