25 jan 2012

Opvang zoeken eenvoudiger, opvang vinden even moeilijk

Volgens minister Jo Vandeurzen wordt de zoektocht naar kinderopvang eenvoudiger. Groen stelt dat het oprichten van loketten niet veel zal helpen als er geen plaatsen bijkomen. Zoeken wordt misschien eenvoudiger, vinden niet.

Minister Jo Vandeurzen wil dat alle gemeentes tegen 2015 een eigen loket kinderopvang hebben. De minister bericht dit in het kader van het nieuwe decreet kinderopvang dat vanaf vandaag in het parlement wordt besproken. Ouders die kinderopvang zoeken kunnen dan via dit loket vernemen welke opvang er in de gemeente bestaat en hoeveel beschikbare plaatsen er zijn. Kind en Gezin stelt dat zo ook de stap naar kinderopvang voor kansarme en allochtone gezinnen kleiner wordt.

Groen vindt het merkwaardig dat de minister de oprichting van een loket kinderopvang naar voor schuift als belangrijkste punt uit het langverwachte decreet kinderopvang. Wat hij doet is een bijkomende taak opleggen aan de gemeentes zonder dat daar extra middelen tegenover staan.

‘Het zoeken naar kinderenopvang wordt misschien makkelijker, maar het vinden blijft even moeilijk’, zegt Vlaams Parlementslid Mieke Vogels (Groen). ‘Met de oprichting van een loket wordt immers geen enkele bijkomende plaats gecreëerd. En dat is toch de essentie voor de ouders die wanhopig op zoek zijn naar opvang voor hun kind.’ Het is dus maar de vraag of allochtone en kansarme ouders sneller aan een plaats in de kinderopvang zullen geraken, zoals Kind en Gezin stelt. Precies in de grote steden waar de meeste kansarmen en allochtonen wonen, zijn de wachtlijsten het grootst en hier zal een loket niets aan veranderen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK