28 mei 2012

Organiseren van klassejustitie als begrotingsmaatregel is geen goed beleid

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil dat de parketten veel meer gebruik maken van de nieuwe wet die criminelen toelaat op elk moment hun proces af te kopen. Justitiespecialist Stefaan Van Hecke (Groen): “Turtelboom moet net het tegenovergestelde doen. Groen vraagt aan de procureurs om deze afkoopwet niet te gebruiken voor zwaarwichtige misdrijven. Het organiseren van klassejustitie als begrotingsmaatregel is geen goed beleid.“

De wet is er gekomen onder druk van de Diamantlobby maar is ondertussen uitgebreid naar andere vormen van zware criminaliteit. Onder de nieuwe wet zijn minnelijke schikkingen mogelijk voor vormen van corruptie, cybercriminaliteit, gevallen van mishandeling, bendevorming en diefstal en fraude en bedrog. Fractieleider Van Hecke : ”Justitie op maat van de beschuldigde kan niet door de beugel. Het afkopen van het proces als besparingsmaatregel is een aanfluiting van de rechtstaat.”

Het gebrek aan visie op het departement justitie neemt de laatste weken omvangrijke vormen aan. Vorige week kondigde de minister de afbouw van begeleidend gevangenispersoneel aan, vandaag dat zware criminelen hun straf kunnen afkopen. Van Hecke: ”Volgende week in de commissie ga ik de minister ondervragen over deze nieuwe stap in het organiseren van klassenjustitie.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK