23 apr 2015

Parlement moet scherp kunnen toezien op onderzoek informanten telecomoperatoren

Ecolo-Groen reageert verontrust op de onthullingen over de inzet van informanten bij telecomoperatoren, en eist snel klaarheid over deze beweringen. “De wetgeving met betrekking tot het verzamelen van gegevens bij telecomoperatoren is onderworpen aan strenge procedures, waaraan de inlichtingendiensten zich strikt dienen te houden”, vindt Stefaan Van Hecke.

Ecolo-Groen roept Kamervoorzitter Bracke (N-VA) op tot de dringende bijeenroeping van de parlementaire begeleidingscommissie. “Op die manier kan het Comité I aan het parlement uitleggen welke onderzoeken zij opstarten naar aanleiding van deze onthullingen”, aldus Van Hecke.

De recente onthullingen over de inzet van informanten bij telecomoperatoren duiden op een mogelijke omzeiling van de procedure die voorzien is in de BIM-wet. “De inlichtingendiensten worden gecontroleerd door het Comité I, die werken voor en rapporteren aan de Kamer. Inlichtingendiensten zijn belangrijk in het functioneren van een democratische rechtsstaat, maar het parlement moet op elk moment haar controletaak kunnen uitoefenen. Als de BIM-wet in deze niet werd gerespecteerd, moet het Comité I een onderzoek opstarten”, vindt Van Hecke.

“Men moet voorzichtig omspringen met de gevoelige balans tussen privacy van het individu en veiligheid van de gemeenschap. Stevige procedures zoals diegene die voorzien zijn in de BIM-wet zijn erop gericht om dit evenwicht maximaal te respecteren. Dat de inlichtingendiensten dit met de voeten zouden treden is onaanvaardbaar”, besluit Van Hecke.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK