13 nov 2013

Pax Electrica III: Alleen winst Electrabel gebetonneerd

Na een lang debat heeft de Kamercommissie Bedrijfsleven zonet groen licht gegeven voor de tienjarige levensduurverlenging van Tihange 1. Alle 21 amendementen van Ecolo-Groen werden door de regeringspartijen weggestemd, ook een amendement dat een minimumopbrengst voor de staat wou garanderen. Groen-Kamerlid Kristof Calvo: “Pax Electrica III is een dubbele vergissing. Alleen de winst van Electrabel en EDF op Tihange 1 is gebetonneerd tot 2025. De klassieke tripartite verlengt het leven van een oude kernreactor en de opbrengsten voor de staat van die levensduurverlenging zijn bijzonder onzeker. Dat is 2 keer verliezen.”

Dat die opbrengsten onzeker zijn, gaf staatssecretaris Melchior Wathelet toe tijdens het debat. Gisteren beweerde hij nog stellig dat het mechanisme meer zou opbrengen dan de nucleaire bijdrage ”Vandaag klonk al een ander geluid. Hij bevestigde dat, doordat Electrabel heel wat veiligheidsinvesteringen moet doen, de opbrengst mogelijk lager uitvalt dan de inkomsten nu. Alleen bij hoge prijzen is er een substantiële opbrengst voor de Staat. Is die opbrengst er niet, kan die ook niet aangewend worden voor groene energie zoals werd aangekondigd”, aldus Calvo.

”Geen enkel rapport acht de tienjarige levensduurverlenging van Tihange 1 noodzakelijk voor de bevoorradingszekerheid. Door de reactor actief te houden tot 2025, fnuikt deze regering de kansen van alternatieve investeringen en hypothekeert het de energiepolitiek van toekomstige regeringen”, vervolgt hij.

Volgens sp.a en Open VLD is de uitstap nu ‘gebetonneerd’. ”Dat heet perceptiepolitiek. Iedereen weet dat de uitstapkalender opnieuw kan aangepast worden. Ten opzichte van de bestaande wet verandert enkel de sluitingsdatum van Tihange 1. Voorlopig is alleen de winst van Electrabel op Tihange 1 gebetonneerd tot 2025. En dit via een overeenkomst die ook de volgende 3 federale regeringen zou binden. Voor de rest blijft het wachten op een positieve energievisie met echte kansen voor hernieuwbare energie, flexibele gascentrale en projecten inzake energiebesparing”, besluit Calvo.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK