Betogen voor een eerlijk pensioen

19 december 2017

 

"Het is hallucinant dat we in 2017 nog op straat moeten komen voor een beetje zekerheid over onze pensioenen. Ik ben nog jong, maar ik vind het belangrijk om mee te betogen. Uit solidariteit. En ook voor mijn mama, die heel haar leven gewerkt heeft om haar kinderen te laten studeren, en nu niet eens weet of ze wel een fatsoenlijk pensioen zal krijgen. Waarom haalt de regering het geld ook altijd bij dezelfde mensen?"

Marie, 26 jaar

 

171219_pensioenbetoging_086.jpg

"Ik ben ambtenaar op rust. Zelf heb ik meer dan genoeg aan mijn pensioen. Ik vind dat iedereen dat verdient. Je kan mensen niet vragen om langer te werken en ze dan ook nog eens een te laag pensioen geven. Daarom betoog ik tegen de plannen van de regering. Niets zeggen is akkoord gaan."

Roger, 68 jaar


171219_pensioenbetoging_017.jpg 

"Ik ben ongerust. Volgens mypension.be ga ik elke maand € 50 minder pensioen krijgen. Als ik geluk heb, tenminste. Want stel dat ik als oudere werknemer op straat beland, dan is het niet gemakkelijk om snel aan een andere job te geraken. En veel mensen werken niet eens voltijds, vooral vrouwen. Voor hen zijn de pensioenplannen van de regering nog harder."

Vicky, 43 jaar


171219_pensioenbetoging_030.jpg

"Mijn moeder heeft 43 jaar gewerkt, met hart en ziel. Zij heeft toch recht op een goed pensioen? Ik wil vandaag een statement maken. Voor een beetje redelijkheid en begrip. Misschien komen we zo wat dichter bij een ideale wereld, waarin niemand zich nog zorgen hoeft te maken door een laag of onzeker pensioen."

Lisa, 26 jaar


Alle getuigenissen verzamelden we tijdens de pensioenbetoging op 19 december 2017.

Foto's: ID/Sien Verstraeten

Pensioenen moeten eerlijk zijn. Ze moeten een garantie zijn dat ouderen niet in armoede leven. En mensen willen op voorhand weten hoe hoog hun pensioen zal zijn.

De federale regering wil de pensioenen hervormen en schiet op die drie punten tekort. Net als Groen kwamen op 19 december 2017 tienduizenden op straat om eerlijke pensioenen te vragen. We laten enkele betogers aan het woord.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK