16 apr 2014

Plastic wegwerpzakjes zijn weldra verleden tijd

Het Europees Parlement stemde vandaag over nieuwe EU-wetgeving die plastic wegwerpzakjes wil uitbannen. Groen is tevreden met het resultaat dat het voorstel van de Europese Commissie zal versterken en een einde zal maken aan het gratis weggeven van plastic zakjes in de supermarkt.

Bart Staes, Europarlementslid Groen: “Gemiddeld gebruikt elke Europeaan 200 plastic tasjes in een jaar. Veel van deze wegwerptasjes belanden uiteindelijk in de plastic soep die op zee ronddrijft. Elk jaar sterven miljoenen zeedieren vanwege plastic in hun maag. Dit grote milieuprobleem wordt nu onder leiding van de Groenen eindelijk op Europees niveau aangepakt.”

Het Europees Parlement besliste vandaag om Europese doelen voorop te stellen en het gebruik van plastic wegwerpzakjes met de helft te verminderen binnen de drie jaar en tot 80% binnen de vijf jaar. Vooruitstrevende landen, zoals België, hebben al aangetoond dat het gebruik van deze zakjes drastisch ingeperkt kan worden. Zo leverde een vrijwillige inspanning tussen de grote warenhuisketens al een daling op met 80% in Vlaanderen en 60% in Wallonië. In 2011 verbruikten Belgen 100 wegwerpzakjes per persoon per jaar.

Staes: "Maar nu worden de lidstaten ook aangemoedigd om verder te gaan en de plastic wegwerpzakjes volledig te bannen. Ook werd vandaag beslist om verplicht een kostprijs aan te rekenen voor plastic zakjes in de voedselsector en werden sterke aanbevelingen geuit om dit ook te doen voor de non-food sector. Een prijs zetten op wegwerpzakjes is een heel efficiënte en bewezen manier om de consumptie ervan te doen dalen."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK