23 feb 2012

Premier moet dringend staatsgaranties Dexia heronderhandelen

Vrijdag 24 februari 2012 ontmoet Belgisch premier Di Rupo de Franse president Sarkozy. Dit is de ideale gelegenheid om een eerlijker verdeling van de risico’s van het Dexia-dossier tussen België en Frankrijk te heronderhandelen. “Het is tijd dat de federale regering eindelijk de belangen van de Belgische belastingbetalers verdedigt,” aldus federaal parlementslid Meyrem Almaci.

De jaarresultaten van de Dexia-groep bevestigen dat de Belgische overheid een groot risico heeft genomen met de garantie aan Dexia en Dexia Crédit Local (DCL) van 60% op een totaalbedrag van 90 miljard. Meyrem Almaci: ”De beslissing van de uittredende regering was zeer gevaarlijk voor de begroting. België draagt 66,5 % van de borg, goed voor 15% van het Bruto Nationaal Product.”

Een audit van consultancybureau Deloitte bevestigt ook de verantwoordelijkheid van de Franse tak DCL in de ondergang van Dexia. ”Rekening houdend met de grote verantwoordelijkheid die de Franse tak draagt in het debacle, is de eis naar een betere verdeling van de risico’s; tussen beide betrokken landen een redelijke eis,” aldus Almaci.

Nu de jaarresultaten van de holding bekend zijn en Di Rupo en Sarkozy elkaar vrijdag ontmoeten, herhalen de Groenen hun vraag aan de Regering Di Rupo-Vanackere om het slechte akkoord van de maand oktober te heronderhandelen met Frankrijk.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK