
Eerlijk klimaatbeleid
Minder uitstoot door bindende klimaatwet
We stippelen de weg uit naar een klimaatneutrale samenleving in 2050. Ambitieus, maar met een sociaal hart. In een klimaatwet leggen we de doelstellingen vast die nodig zijn om de klimaatcrisis binnen de perken te houden. Het is het begin van een nieuw tijdperk met meer ambitie en samenwerking. Een klimaatbegroting bepaalt hoeveel broeikasgassen elke sector jaarlijks nog kan uitstoten. Eén klimaatminister leidt de strijd tegen klimaatverandering in goede banen.
Tienduizenden jongeren hebben het helemaal begrepen: de omslag naar een klimaatneutrale samenleving moet snel gebeuren. Het klimaat wacht niet. We zijn kostbare jaren verloren met de klimaattreuzelaars in de regering. De voorbije vijf jaar telde ons land tien verschillende ministers voor klimaat en energie. Hun rapport? Ze halen geen énkele klimaatdoelstelling.
In ons 'paKt 2030' kiezen we ervoor de grootste vervuilers te laten bijdragen, niet de gewone mensen. We maken geleidelijk komaf met het subsidiëren van vervuiling en met de absurde kortingen voor grote vervuilers. Meer overheidsmiddelen gaan naar de vergroening van de industrie en de verlaging van de energiefactuur van gezinnen. Met zulke slimme maatregelen koppelen we meer klimaatambitie aan meer koopkracht en meer levenskwaliteit.
We zorgen voor fors meer natuur en minder beton, gaan driemaal sneller huizen energiezuinig maken en stimuleren bedrijven om over te schakelen naar een duurzame productie. Natuurlijk kiezen we voor de innovaties van hernieuwbare energie in plaats van onbetrouwbare kernenergie en voor groene warmte in plaats van fossiele brandstoffen. Alles bij elkaar stellen we zestig maatregelen voor die de CO₂-uitstoot tegen 2030 terugdringen met 55 procent en netto voor 80.000 nieuwe jobs zorgen.

Minder files, schone lucht
Investeren in stipter en goedkoper openbaar vervoer
Het mag opnieuw vooruitgaan in ons land. Daarvoor investeren we in stipter, schoner en goedkoper openbaar vervoer. Zodat iederéén kan gaan waar hij of zij wil, en overal schone lucht inademt. De NMBS snakt naar een grondige modernisering van spoor tot wagon. We voorzien jaarlijks 790 miljoen euro extra voor meer treinen, ook 's nachts, en bijkomende zitplaatsen. Bus en tram krijgen voorrang op aparte banen, en bedienen meer haltes. We stoppen de onzinnige prijsstijging van de tickets. Alle treinen rijden tegen 2025 op groene energie, de bussen ten laatste in 2035.
Want vandaag staan te veel mensen stil. In de file, onderweg. Eén op de vijf Belgen blijft zelfs thuis omdat het openbaar vervoer te duur is of niet bereikbaar. Kwaliteitsvol, betaalbaar openbaar vervoer is de beste manier om die vervoersarmoede aan te pakken. Dat vraagt om een fikse inhaalbeweging: de huidige regering bespaarde meer dan 2 miljard euro op openbaar vervoer. Die recordbesparingen raken ons allemaal.
En dat terwijl investeringen in gezonde verplaatsingen zichzelf dubbel en dik terugbetalen. Dat geldt al helemaal voor het voertuig van de toekomst: de fiets. We vervijfvoudigen het budget voor fietsinfrastructuur, zodat het overal vlot en veilig fietsen is. Rond steden bouwen we een netwerk van fietssnelwegen uit, en tegen 2022 zijn alle kruispunten conflictvrij. Het absurde systeem van salariswagens vervangen we door een mobiliteitsbudget voor alle werkenden. Zo krijgen we nog meer mensen op trein, tram, bus en fiets.

Groen maakt gelukkig
Een bos of park op wandelafstand
Groen maakt gelukkig en gezond. Dat is wetenschappelijk bewezen. We verbinden onze belangrijkste bossen en geven ze ruimte om te groeien. Elke stad krijgt een stadsbos. Het resultaat: 10.000 hectare nieuw bos en een groene long op maximum vijf kilometer van ieders deur. Het budget daarvoor – 500 miljoen euro – halen we niet alleen bij het departement natuur. Bossen zijn ook een meerwaarde voor stadsontwikkeling, recreatie, gezondheid, klimaat en erfgoed, dus die departementen doen mee hun duit in het zakje.
Dat is geen weggesmeten geld, want Vlaanderen is de meest bosarme regio van heel Europa en prijkt tegelijk bovenaan de statistieken over luchtvervuiling. Liefst 16.000 voetbalvelden bos en natuur zijn de afgelopen jaren onder asfalt en beton terechtgekomen. Van het weinige bos dat er nog overblijft, is een derde bedreigd met kap.
We moeten niet alleen nieuwe bossen planten, maar ook onze bestaande bossen beschermen. De kap van waardevol bos wordt onmiddellijk verboden. Bovendien moet elke gekapte boom in de buurt gecompenseerd worden, zonder uitzondering. We voeren eindelijk de betonstop uit, zodat er geen kostbare open ruimte meer verloren gaat. Elk jaar dat we de betonstop uitstellen, kost dat de Vlaamse belastingbetaler honderden miljoenen euro's. Niets doen is dus veel duurder dan nu in actie schieten.
Alle standpunten
Armoede
Belastingen
Energie
Bio-ethiek
Natuur
Milieu
Internationaal
Cultuur en media
Democratie en overheid
Diverse samenleving
Economie
Europa
Euthanasie en abortus
Financiële sector
Gezin
Gezondheidszorg
Holebi’s en transpersonen
Kinderen en jongeren
Klimaat
Migratie en asiel
Mobiliteit
Onderwijs
Ouderen
Pensioen
Ruimtelijke ontwikkeling
Staatshervorming
Veiligheid en justitie
Voeding en landbouw
Werk
Wonen
Welzijn
Eerlijk klimaatbeleid
Minder uitstoot door bindende klimaatwet
Minder files, schone lucht
Investeren in stipter en goedkoper openbaar vervoer
Groen maakt gelukkig
Een bos of park op wandelafstand