Rapport Ovam vernietigend: digitaal statiegeld werkt niet tegen zwerfvuil

14 December 2023

Rapport Ovam vernietigend: digitaal statiegeld werkt niet tegen zwerfvuil

Mieke Schauvliege (Groen): "De keuze is duidelijk, hou het eenvoudig. Breng gewoon je plastic flesjes en blikjes terug naar de supermarkt."

Woensdagochtend werd het langverwachte evaluatierapport van OVAM over digitaal statiegeld voorgesteld. Uit de studie blijkt niet dat digitaal statiegeld zorgt voor minder zwerfvuil. Minder zwerfvuil is nochtans dé reden waarom een statiegeldsysteem nodig is. Mieke Schauvliege (Groen): "De keuze is duidelijk, hou het eenvoudig. Breng gewoon je plastic flesjes en blikjes terug naar de supermarkt."

Zwerfvuil verminderen is dé reden waarom we een statiegeldsysteem nodig hebben. Schauvliege: "Zwart op wit staat het in het rapport. De studie toont niet aan dat zwerfvuil vermindert door het ingewikkelde en ongebruiksvriendelijke digitaal statiegeld. Geen verrassing, want uit de buurlanden weten we wat echt werkt: het meest logische en vertrouwde systeem van statiegeld."

Groen vraagt zich af waarom men absoluut door duwt met dit duur en nodeloos complex systeem. Schauvliege: "Het is toch vreemd: de aanbevelingen die worden geformuleerd komen totaal niet overeen met de conclusies van het onderzoek. Uit de onderzochte criteria blijkt helemaal niet dat digitaal systeem goed scoort en blijven nog heel veel vragen en onduidelijkheden. Op basis van deze studie kan je niet concluderen dat dit digitaal systeem uitgerold kan worden. Het lijkt erop de de aanbevelingen al geschreven waren bij de start van de studie, om ze nu toch te kunnen doorduwen."

De partij laakt de invloed van de afval- en verpakkingssector in dit dossier. Schauvliege: "Wiens belang wordt hier eigenlijk gediend?" Ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten is niet akkoord met de gang van zaken. De VVSG is lid van de stuurgroep en bezorgde nadien de brief aan de commissieleden om aan te geven dat de vereniging zich niet kan vinden in een digitaal systeem zoals het momenteel is getest. 

Ook de deadline 2025 kan niet worden gehaald door digitaal statiegeld. Nochtans was dat een vereiste in de keuze van statiegeldsysteem. Schauvliege: "Minister Zuhal Demir kan deze conclusie niet negeren. Keuze is duidelijk: breng gewoon je plastic flesjes en blikjes terug naar de supermarkt."

Teken onze petitie tegen afval en zwerfvuil