Beersel stimuleert zonne-energie met ambitieus project

Beersel trekt met "Beersel wekt op" volop de kaart van hernieuwbare energie. Inwoners kunnen zelf zonnepanelen installeren, maar ook investeren in zonne-energie elders in de gemeente. "Er wordt de laatste jaren al veel meer zonne-energie opgewekt", weet milieuschepen Veerle Leroy (Groen). "Maar we hebben nog lang niet het potentieel bereikt. In 2015 zaten we aan 7.303 Megawattuur uit zonne-energie, terwijl het potentieel op 85.000 Megawattuur ligt."

En dus steekt de gemeente nog een tandje bij. Inwoners kunnen infoavonden organiseren en buren en vrienden uitnodigen. De gemeente zorgt voor een energie-expert die alle praktische vragen beantwoordt en de energiewinst berekent. Veerle: "Voor een modaal gezin gaat het om een investering van ongeveer 5000 euro, die je op zeven jaar kan terugverdienen."

Maar helaas is niet elk dak geschikt voor zonnepanelen. Daarom bedacht Beersel de actie "Zon zoekt dak". "Zo kunnen Beerselaars via een burgercoöperatie investeren in zonne-energie op andermans dak", vertelt Veerle. "Bedrijven of instellingen die hun dak ter beschikking stellen, krijgen in ruil goedkope stroom. En de winst vloeit terug naar de investerende burgers."

Ook het sociale verhaal wordt niet vergeten in Beersel. Om de energiefactuur omlaag te krijgen voor mensen die in sociale woningen wonen, wordt ook daar geïnvesteerd in zonne-energie. De gemeente zette daarvoor een crowdfunding op poten. "Voor vijf euro kan je één zonnecel schenken. Zestig zonnecellen zijn goed voor één zonnepaneel op het dak van een sociale woning. Op termijn willen we op elk dak een zonnepaneel."

Beersel krijgt voor de campagne 55.000 euro van de provincie Vlaams-Brabant. "Ieder jaar trekken we een half miljoen euro uit om soortgelijke projecten mee te financieren", zegt gedeputeerde Tie Roefs (Groen). "We hebben zo al geïnvesteerd in 36 projecten."

Veerle Leroy

Feiten

 • 05 okt 2017
 • Beersel

Andere realisaties

 • Bernard Van Nuffel

  De Brusselse gemeente Jette schakelt voor een groot deel over op groene energie. Sinds deze week maakt de gemeente gebruik van 568 zonnepanelen. Het energiebesparende project dat gerealiseerd kon worden dankzij een privéonderneming, is een primeur voor Brussel.

 • Annalisa Gadaleta

  Molenbeek zet verder in op zonne-energie: vijf gemeentegebouwen waaronder drie scholen worden in totaal met 1.170 m² zonnepanelen uitgerust. Voordelig voor de gemeentebegroting en goed voor het klimaat.

 • Bart Dhondt

  Groen en Ecolo maken halfweg de legislatuur een bilan op van de groene realisaties in de Brusselse gemeenten. Dat doen we onder andere met dit filmpje.

 • Joost Venken

  “Het Hasselts Energiebedrijf steekt flink wat middelen in de bouw van het nieuwe zwembad van Hasselt, maar de besparingen aan energiekosten zijn op termijn navenant. De driedubbele beglazing zorgt voor een minder verbruik van zowat 30.000 kWh. Het automatisch rolluik dat over het 50-meterbad komt te liggen, is jaarlijks goed voor een besparing van liefst 280.000 kWh of iets meer dan 15.000 euro.”