De eerste volkstuinen in Beersel

Vanaf april opent in Beersel de eerste volkstuin waar de inwoners zelf groenten zullen kunnen planten. 

Al in 2014 startte het gemeentebestuur met een participatietraject voor de oude fabriekssite van Artic in Lot.  “Ik vertrek graag vanuit de leefwereld van de mensen. Toen ik mijn eerste projecten opstartte en participatief met de bevolking wilde gaan samenwerken werd er met argwaan naar me gekeken,” vertelt Veerle Leroy, schepen van Natuur, Patrimonium en Noord-Zuid samenwerking. “Toch heb ik doorgebeten. Omdat ik ervaar dat mensen hun eigen leefomgeving graag mee vorm geven. En na een goeie discussie beseffen de betrokkenen dat participeren in het beleid een proces is van nemen en geven.” 

“Eén van de eerste vragen die ik kreeg als schepen betrof een oude belofte voor de aanleg van een speeltuin in wijk Artic te Lot. Stapsgewijs konden de wijkbewoners zelf de inrichting bepalen. En als kers op de taart ontstond vanuit deze samenwerking een werkgroep Volkstuintjes.” Er werd samen met vzw Velt en Pro Natura een succesvol subsidiedossier ingediend bij de Vlaamse overheid en in april kunnen de eerste tuiniers in Lot aan de slag.   

"Tijdens de eerste weken zullen we beginnende tuinierders begeleiden", aldus Geert Gommers van vzw Velt. "Daarna kunnen de mensen nog altijd vragen stellen aan ons. We zorgen ervoor dat de volkstuin gestructureerd en mooi onderhouden blijft."

Het project zal de gezondheid van de bewoners en de biodiversiteit ten goede komen. De nadruk zal gelegd worden op duurzaam tuinieren en er wordt verwacht dat het voedingspatroon van de omwonenden gezonder zal worden. Daarenboven ontstaat zo een ontmoetingsplek voor de buurtbewoners. Ook hopen de initiatiefnemers dat hun voorbeeld navolging krijgt en nog nieuwe volkstuinen opgericht zullen worden.

“Wanneer iedereen vanuit zijn eigen positieve kijk kan bijdragen aan zijn eigen leefomgeving wordt die leefomgeving vanzelf van jou en draag je er graag extra zorg voor,” besluit Leroy.

 

Veerle Leroy

Andere realisaties

 • Jeremie Vaneeckhout

  Jeremie Vaneeckhout houdt van creatieve politiek en resultaat halen. Als schepen in Anzegem zet hij zich dagelijks in voor meer inspraak, een grotere betrokkenheid van het middenveld en ondersteuning voor zij die het moeilijk hebben.

 • Eddie Boelens

  Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 stappen Eddie Boelens en Marc Van Godtsenhoven na een stevige onderhandelingsronde in de meerderheid van Grimbergen. Vooral om dingen te kunnen doèn. In hun nieuwjaarstoespraak kunnen de twee groene schepenen na één jaar al mooie resultaten voorleggen. 

 • Wout De Meester

  Stad en natuur zijn geen vijanden. Als je het groen tot diep in de stad laat doordringen, word je beloond met meer natuur en een leefomgeving waar geen mens meer weg wil.

 • Jeroen Van Laer

  Jouw idee voor de buurt is geld waard. Begin oktober kregen alle inwoners van Edegem die boodschap in hun brievenbus. Op initiatief van de groene schepen Jeroen Van Laer maakt de gemeente al haar inwoners warm voor een positief project in de buurt.