Edegem krijgt zelfplukboerderij

Dankzij schepen van Milieu, Natuur en Duurzame Ontwikkeling Goedele Van der Spiegel is Edegem een zelfplukboerderij rijker. De gemeente gaf grond in concessie en nam de stadslandbouw op in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zodat de boerderij er kon komen.

Koen Kerrebrouck en Heide Konings wilden de boerderijstiel weer dichter bij de mensen brengen. Samen met de gemeente bedachten ze het idee de zelfplukboerderij. "De boer doet nu zijn ding op de boerderij, terwijl wij werken aan een volgende stap," licht schepen Goedele Van de Spiegel toe. "Samen zouden we graag nog uitbreiden. Er kwam al een brasserie bij die de producten van de boerderij verwerkt. We hopen Hof ter Linden nog toegankelijker te maken, misschien met een kinderboerderij." 

Door het grote aanbod kan je in Hof ter Linden van juni tot september allerlei lekkers gaan plukken. De grootte van de oogst hangt af van het weer, zeker omdat alle vruchten bio zijn. Maar bijvoorbeeld frambozen, stekelbessen en braambessen kan je er in elk geval vinden. Op de boerderij kan je ook confituren en sappen kopen die gemaakt zijn van hun eigen vruchten, aangevuld met bioproducten. Ook de honing van de bijen op het terrein kunnen plukkers verkrijgen op de boerderij.    

"Iedereen die wilt genieten van de stilte op het platteland in combinatie met het plukken van wat heerlijks, is welkom," zeggen Koen en Heidi op hun website. En dat laten de Edegemnaren zich geen twee keer zeggen.

Goedele Van Der Spiegel

Feiten

  • 28 jun 2017
  • Edegem

Andere realisaties

  • Tom Van Bel

    In Bornem komen appelplukkers met hun overtollig fruit naar de markt en gaan met appelsap terug naar huis. "Wereldschokkend is het niet, maar wel gezellig én efficiënt", zegt Tom van Bel, de groene schepen in Bornem. "En bovendien een goed idee voor vele andere steden en gemeenten". 

  • Marina De Bie

    Binnenkort samen tuinen project van start in Mechelen met kansarmen in de binnenstad.

  • Erwin Goethals

    In Maldegem maakt het gemeentebestuur werk van natuur én landbouw. Alleen lukt dat niet, een degelijk Vlaams beleid is nodig.

  • Annalisa Gadaleta

    In Molenbeek kunnen leerlingen die dat willen vanaf volgend jaar elke middag vegetarisch eten. Het initiatief komt er vooral op vraag van de ouders. Alle maaltijden - met vlees en vegetarisch - worden bovendien beter voor het milieu. "We toetsen alle maaltijden voortaan aan een duurzaamheidsclausule", vertelt Molenbeeks schepen van duurzaamheid Annalisa Gadaleta (Groen).