Edegem start voor het eerst met wijkbudgetten

Jouw idee voor de buurt is geld waard. Begin oktober kregen alle inwoners van Edegem die boodschap in hun brievenbus. Op initiatief van de groene schepen Jeroen Van Laer maakt de gemeente al haar inwoners warm voor een positief project in de buurt. Tot midden november konden buren of bewonersgroepen voor het eerst zelf een actieplan opstellen voor een positief project in hun wijk en daarvoor tot 10.000 euro krijgen. Uiteindelijk kreeg de schepen maar liefst zes projectvoorstellen binnen. Een groot succes voor deze eerste ronde.

Edegem wil haar verschillende wijken nauwer betrekken bij het beleid en hen uitdagen mee na te denken over de toekomst van Edegem. Om dat te bereiken kunnen de Edegemse wijken vanaf 2015 rekenen op een serieuze jaarlijkse financiële bijdrage van het gemeentebestuur als ze met een goed idee afkomen.

Wijkbudgetten hebben als doel de straat of buurt op een positieve en structurele manier te verbeteren. In heel wat steden zoals Antwerpen of Leuven, bestaat het systeem al langer. In Edegem bleef de steun naar buurtgroepen tot hier toe beperkt tot de klassieke toelage voor buurtfeesten. Met de wijkbudgetten zet de gemeente alvast een stap verder om de creativiteit van de Edegemnaar te stimuleren. Voorbeelden van wijkbudgetten zijn een filmpje over de geschiedenis van de wijk, een kookboek met recepten van de wijkbewoners, de inrichting van een buurtzithoek, de aanleg van petanquebanen of het laten plaatsen van drinkfonteinen. Alle originele ideeën zijn welkom zolang ze positief zijn voor de buurt. Uiteindelijk dienden zes buurtgroepen een eigen projectvoorstel in.

De groene schepen is alvast aangenaam verrast door de voorstellen. “Sommige ideeën sluiten perfect aan bij ons beleid, andere zijn helemaal nieuw en heel creatief”, zegt Jeroen. “Opvallend is dat bijna alle voorstellen kaderen binnen meer groen en speelmogelijkheden in de buurt. Leefbaarheid en kwaliteit van wonen is duidelijk een belangrijk punt voor onze inwoners.” De gemeente bekijkt nu de haalbaarheid van alle voorstellen. De projectindieners krijgen dan van 15 januari tot 15 februari de tijd om campagne te voeren. Ze moeten minstens 20 andere buurtbewoners overtuigen van hun idee en een buurtactiviteit organiseren om het voorstel toe te lichten. “We hebben bewust niet gekozen voor een stemprocedure, maar wel voor een soort campagne waarbij de projectindieners zelf draagvlak moeten gaan zoeken. Iets wat wij politici eigenlijk ook moeten doen”, lacht Jeroen. “Op basis van de resultaten selecteert het bestuur dan de winnende projecten.”

Eens een project geselecteerd is maken de gemeente en buurtgroep een uitvoeringsplan op en gieten ze het in een soort buurtcontract. Dit jaar voorziet de gemeente een totaalbudget van 12.000 euro voor minstens twee projecten, maar tegen het einde van de legislatuur wordt dat bedrag opgetrokken tot 20.000 euro. 'We gingen er een beetje vanuit dat er dit jaar nog niet al te veel interesse zou zijn', zegt Van Laer nog. “Maar zie nu. Gelukkig zijn er een aantal voorstellen waarvoor we in onze eigen meerjarenplanning al een bedrag hadden ingeschreven. Uiteindelijk is het vooral de bedoeling dat de gemeente samen met de inwoners een schitterend idee voor de wijk ook echt gaat realiseren”.

Jeroen Van Laer

Feiten

 • 05 dec 2014
 • Edegem

Andere realisaties

 • Jeremie Vaneeckhout

  Jeremie Vaneeckhout houdt van creatieve politiek en resultaat halen. Als schepen in Anzegem zet hij zich dagelijks in voor meer inspraak, een grotere betrokkenheid van het middenveld en ondersteuning voor zij die het moeilijk hebben.

 • Eddie Boelens

  Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 stappen Eddie Boelens en Marc Van Godtsenhoven na een stevige onderhandelingsronde in de meerderheid van Grimbergen. Vooral om dingen te kunnen doèn. In hun nieuwjaarstoespraak kunnen de twee groene schepenen na één jaar al mooie resultaten voorleggen. 

 • Veerle Leroy

  Vanaf april opent in Beersel de eerste volkstuin waar de inwoners zelf groenten zullen kunnen planten. De inwoners van Beersel mochten dit via een participatieproject zelf beslissen.

 • Nathalie De Swaef

  Tijdens de week van de mobiliteit, van 12 tot 18 september, transformeert het Pannenhuis-rondpunt in Jette in een aantrekkelijk plein voor de buurtbewoners. Zo krijgen de buurtbewoners een voorsmaakje van de plannen van het gemeentebestuur voor de heraanleg van het plein.