Eerste duurzaam wijkcontract voor Etterbeek

De Brusselse gemeente Etterbeek sleept net voor de jaarwisseling het eerste duurzaam wijkcontract in de wacht. Eindelijk. En dat dank zij onze groene schepen Rik Jellema. 

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft al sinds 1993 middelen aan gemeenten in het kader van wijkcontracten.  Etterbeek diende eerder al een aanvraag in maar greep toen naast de nominatie. Dat was voor de komst echter van "Groene Rik..". Eens schepen herbekijkt  hij het dossier volledig en zie, nu lukt het wel. Etterbeek ontvangt vanaf dit jaar vier jaar lang geweststeun voor de herwaardering van de kwetsbare Jacht-Gray-wij. Het wijkcontract zelf gaat van start in 2015 en wordt gerealiseerd samen met de bewoners en het Etterbeekse middenveld. 

In het project speelt de Waversesteenweg een belangrijke rol. "Deze steenweg vormt al lang een stedelijke breuklijn. We moeten voorkomen dat ze bovenop een sociaal-economische barrière wordt tussen de nieuwe Jachthofwijk en het Jourdanplein", legt Rik uit. "Daarom hebben wij deze as uitgeroepen als de ruggengraat van ons project”. Bij de concretisering van het duurzaam wijkcontract zal er rekening gehouden worden met zachte mobiliteit, werkgelegenheid en betaalbaar wonen.

 

 

 

Rik Jellema

Feiten

 • 15 dec 2013
 • Brussel/Etterb.

Doe ook mee!

Wat ga jij doen om je eigen buurt groener te maken?

Ga naar je lokale afdeling

Meer weten? Neem contact op met rik [dot] jellema [at] gmail [dot] com (Rik Jellema) of www.groeneric.be

 

Andere realisaties

 • Marina De Bie

  Door parkeersensoren te installeren kan er sneller ingegrepen worden als autobestuurders te lang parkeren. "De stad Mechelen komt hiermee tegemoet aan de vraag van de lokale handelaars om dicht bij hun winkels te kunnen laden en te lossen", aldus Marina De Bie, de groene schepen die inmiddels al vele jaren bestuurservaring op de teller heeft.

 • Filip Watteeuw

  "Voor het einde van de zomer 2014 is het nieuwe nachtnet een feit, de vertramming van lijnen 3 en 7 komt er door en de eerste supertrams komen naar Gent". Aan het woord voormalig fractieleider in het Vlaams Parlement Filip Watteeuw maar sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 mobiliteitsschepen in Gent. Eén en al daadkracht.

 • Adelheid Byttebier

  De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB werd op 20 februari verkozen als 'Regionale overheidsorganisatie van het jaar 2014'. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan overheidsorganisaties die uitblinken in klantgerichtheid, effectiviteit en efficiëntie, strategie en duurzaamheid. Ex-voorzitster Adelheid Byttebier is terecht fier.

 • Filip Watteeuw

  Na de razend populaire Vélo’s in Antwerpen en de Villo’s in Brussel krijgt nu ook Gent een systeem van huurfietsen. Onze schepenen Elke de Cruynaere, Tine Heyse en zeker bevoegd schepen Filip Watteeuw zijn blij dat het zover is.